HRVATSKO ZALEĐE POČETKOM XX. STOLJEĆA – MALA ANTOLOGIJA ETNO-TEATRA

Tekst: Nicolas Raljević

Foto: Le Fantôme

Novi naslov nakladničke kuće Prozor – “Hrvatsko zaleđe početkom XX. stoljeća”, nova je knjiga na 262 stranice o pet kazališnih tekstova s 12 ilustracija koju potpisuju 4 autora. Milan Begović, Milan Ogrizović, Petar Pecija-Petrović i Srđan Tucić, među ostalim, svojim pisanjem pružaju dragocjenu priliku da iznova proživimo izgubljene svjetove.

Kako dočarati život minulog vremena? Kako restituirati društvenu stvarnost iz prošlosti?

Naime, kazališna umjetnost može djelomično obnoviti ono što je u međuvremenu izgubljeno oslanjajući se ponajprije na svoju usmenost koju nam prenose ovi autori, situacijama prisutnim u njihovim tekstovima, kostimima i scenografijom koju nam posreduju. U svakom slučaju, nakana je to ove knjige koja ovim putem spaja kazalište i etnografiju. Mnoge ilustracije i fotografije upotpunjuju ove tekstove omogućujući čitatelju da slikom obogati svoje otkriće arhaičnih stvarnosti. Poziv je to skromno upućen svakome da pokuša oživjeti prošlost hrvatskoga sela.

Hrvatska je književnost više nego u Francuskoj pokazivala snažan dramaturški interes za svoje ruralne rubove, rustikalni život i stanovnike udaljene od gradova. Tako je u prvim desetljećima 20. stoljeća omogućeno da scene hrvatskih kazališta redovito prikazuju život na selu. Smještajući svoje radnje u seoske sredine, mnogi su nam autori dočarali djelić tadašnje svakodnevice s drugih mjesta, udaljenih od onih na kojima se književnost obično zadržava, zahvaćajući samo srce seljačke kulture i običaja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon