HRVATSKO RATNO ZRAKOPLOVSTVO PREUZELO DONIRANE AMERIČKE HELIKOPTERE

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika / U.S. Embassy Zagreb

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je u utorak, 25. svibnja 2022. u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici, preuzimanju dvaju helikoptera UH-60M Black Hawk koji su donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj. Nove američke helikoptere Black Hawk predsjednik Milanović smatra „dobrom investicijom, darom i zalogom buduće suradnje“.

Na svečanosti je i zapovjednik Specijalnih snaga za Europu OS Sjedinjenih Američkih Država general bojnik David H. Tabor poručio kako preuzimanje helikoptera UH-60M Black Hawk odražava blisku povezanost Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Za Republiku Hrvatsku je rekao da je s pravom stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika u NATO-u istaknuvši kako će uvođenje helikoptera Black Hawk dodatno ojačati sposobnosti Oružanih snaga RH, ali biti i zajedničko ulaganje u zajedničku sigurnost. Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska, osim helikoptera, nabavlja i američka borbena vozila Bradley.

U ime Republike Hrvatske helikoptere je preuzeo zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji je istaknuo kao su svi nazočni piloti na preuzimanju helikoptera živi svjedoci povijesti koja je započela 2014. godine. Brigadni general Križanec je u svom obraćanju, osim Vladi Sjedinjenih Američkih Država, zahvalio svima koji su bili dio tima koji je proveo proces nabave, koji su danas dio zajedničkog hrvatsko-američkog tima i nastavljaju s potporom Ratnom zrakoplovstvu.

Na svečanosti su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić i brojni drugi vojni dužnosnici. Nakon svečanosti preuzimanja helikoptera, Predsjednik Republike razgledao je helikoptere UH-60M Black Hawk.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon