HRVATSKO PRAVOSUĐE I DALJE GUBI PARNICE NA EU SUDU ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU

Tekst: Panopticum

Foto: ECHR

Europski sud za ljudska prava (ECHR) objavio je u utorak, 31. kolovoza 2021. presude u kojima je zaključio da je Republika Hrvatska povrijedila prava dvojice svojih državljana od kojih je jednomu dva puta suđeno za isto djelo, dok drugom nije bilo omogućeno sudjelovati u sudskom postupku na zakonit način.

Sud u Strasbourgu zaključio je u slučaju vlasnika kamiona da je dva puta suđen za istu stvar koji je prekršajno, a kasnije i u upravnom postupku kažnjen jer je vozio na nedozvoljeno plinsko ulje. Europski sud je temeljem svoje ustaljene prakse utvrdio da su i prekršajni i naknadni upravni postupak imali značaj kaznene optužbe, da su se oba postupka odnosila na iste činjenice te da je došlo i do dupliciranja što je dozvoljeno samo ako duplicirani postupci predstavljaju cjelovit odgovor države na različite aspekte protupravnog ponašanja. Sud je procijenio da prekršajni i upravni postupak nisu bili u dovoljnoj mjeri povezani niti su se nadopunjavali da bi se na njih moglo primijeniti opravdanje za vođenje oba postupka te dosudio podnositelju iznos od 3.000 eura na ime povrede konvencijskog prava i 685 eura na ime troškova postupka.

U drugom pravosudnom slučaju podnositelj je u Hrvatskoj osuđen u prekršajnom i kaznenom postupku zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Prigovorio je da je dva puta suđen za isto djelo, kao i da nije imao dovoljno vremena za pripremu obrane u postupku pred Županijskim sudom te da se nije mogao braniti ni osobno niti uz pomoć odvjetnika jer je o sjednici vijeća obaviješten samo četiri dana unaprijed, iako Zakon nalaže 5 dana, te da nije pozvan prisustvovati toj sjednici. Sud je utvrdio da je podnositelju povrijeđeno pravo na pošteno suđenje samo u dijelu koji se odnosi na njegovu nemogućnost da prisustvuje sjednici žalbenog vijeća s obzirom da na nju nije bio pozvan, dok je druge prigovore odbio a podnositelju je za povredu dosuđeno 1.500 eura na ime neimovinske štete.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon