HRVATSKO PRAVOSUĐE I DALJE DRŽI FENJER NA ZAČELJU EU

Tekst: Panopticum

Foto: Ministarstvo pravosuđa

Prema istraživanju Eurobarometra koji je objavila Europska Komisija u četvrtak, 19. svibnja 2022. Republika Hrvatska i dalje ponosno drži fenjer na začelju EU po percepciji neovisnosti pravosuđa. Naime, prema pregledu stanja u pravosuđu u državama članicama EU-a kada je riječ o percepciji neovisnosti sudova i sudaca, Hrvatska je na zadnjem mjestu. Ispred nje su Poljska, Slovačka, Bugarska, Italija, Estonija, Mađarska. Istraživanje u EU je pokazalo da najbolje pravosuđe imaju  Finci, Danci, Austrijanci, Luksemburžani i Nizozemci.

U Hrvatskoj 74 posto anketiranih smatra kako je pravosuđe vrlo loše, dok je prosjek u EU-u 35 posto s takvim odgovorima. Nadalje, samo pet posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju neovisnosti sudova i sudaca stanje vrlo dobro, a 15 posto drži da je prilično dobro.

Osim toga, oko dvije trećine odnosno 65 posto onih koji drže da sudovi i suci po pitanju neovisnosti stoje loše, smatra da je za to odgovoran pritisak vlade i političara. Istovremeno prosjek u EU je 54 posto. Kao drugi mogući razlog za katastrofalnu sliku o neovisnosti pravosuđa u Hrvatskoj 47 posto od anketiranih stanovnika Hrvatske navodi miješanje ili pritisak gospodarskih aktera ili posebnih interesa. Kao treći razlog navodi se status i položaj sudaca koji im ne daje dovoljno jamstava da bi bili neovisni.

Zaključno, ima i nešto veselijih vijesti iz EU po pitanju percepcije stanja pravosuđa u Hrvatskoj. Naime, od svih država članica EU, Hrvatska drži pretposljednje mjesto kada je u pitanju povjerenje u pogledu zaštite investicija na sudovima. Prema istraživanju Eurobarometra Poljska je zadnja, a Hrvatska predzadnja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon