HRVATSKI ZNANSTVENIK U ŠPANJOLSKOM TIMU ZA ISTRAŽIVANJE PELAGIJSKIH EKOSUSTAVA KANARSKOG OTOČJA

Tekst: Panopticum

Foto: IOR

Dr. sc. Vjekoslav Tičina, hrvatski znanstvenik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita, nedavno se pridružio španjolskim kolegama iz Instituto Español de Oceanografía (IEO) na otočju Tenerife u istraživanju pelagijskih ekosustava Kanarskog otočja na Atlantiku.

Znanstvena ekspedicija “PECAN_2303”, izvršena je s istraživačkim brodom “Angeles Alvariño” Španjolskog oceanografskog instituta (IEO) i imalo je za cilj procijeniti obimnost pelagijskih resursa primjenom hidroakustičkih metoda, koje se pod vodstvom dr. Tičine od 2003. godine uspješno primjenjuje u istraživanjima istočnog dijela Jadranskog mora.

Dr. Tičina je zaposlenik IOR-a na odsjeku – Laboratorij za ribarstvenu biologiju a doktorirao je 2000. godine iz područja biologije na Prirodoslovno-matematički fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, dr. Vjekoslav Tičina je autor niza znastvenih publikacija te sudjeluje na mnogim domaćim i međunarodnim projektima, i to:

  • Međunarodna komisija za ribarstvo na Sredozemnom moru (GFCM) – član Znanstvenog savjetodavnog odbora (Scientific Advisory Commettee – SAC): 2004-2011;
  • EU Bioeconomy panel – član ekspertne grupe Europske komisije (DG Research), 2013-2015;
  • Međunarodna komisija za zaštitu atlanskih tuna (ICCAT) – član Znanstvenog odbora za istraživanje i statistiku (SCRS): 2001-2008; 2010.
  • Član ekspertnih radnih grupa EU Znanstveno Tehničko Ekonomskog Odbora za Ribarstvo (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries – STECF)
  • Član nacionalnog Savjetodavnog Vijeća za ribarstvo (2011)
  • Član radnih grupa GFCM-a i međunarodnog FAO AdriaMed Projekta za sitnu plavu ribu
  • Član radne grupe ICCAT-a za plavoperajnu tunu (BFT-WG)

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon