HRVATSKI UMIROVLJENICI TRAŽE USKLAĐIVANJE MIROVINA S EU PROSJEKOM

Tekst: B. M.

Foto: U. Z.

Politička platforma Umirovljenici zajedno zatražila je u nedjelju, 11. lipnja 2023.  od vlade RH ukidanje doživotne penalizacije prijevremene mirovine te povećanje udjela mirovine u hrvatskom BDP-u na prosjek EU-a, pri čemu su zaprijetili pozivanjem umirovljenika na prosvjede. Umirovljenici zajedno poručili su da ih skupine koje su se izborile proteklih tjedana za veća materijalna prava, prijeteći štrajkom ili ga i provodeći, navode na razmišljanje o pozivanju umirovljenika na prosvjede za rješavanje problema standarda života. Umirovljenici zajedno traže da se ukine doživotna penalizacija jer oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu imaju u prosjeku nešto više od 36 godina radnog staža, odnosno pet godina više od onih koji su ostvarili punu starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije.

Platforma Umirovljenici zajedno okuplja Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika a u poruci medijima navode kako oko pola milijuna umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine ispod linije siromaštva.

Osim toga, umirovljenici traže i da udio mirovine u hrvatskom BDP-u bude u prosjeku EU, oko 12,5 posto umjesto 10,2 posto čime bi se odmah smanjilo siromaštvo umirovljenika te institut javnog pravobranitelja za umirovljenike, ali i božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, 13. mirovinu, bolju medicinsku skrb, više domova za umirovljenike, te veću zastupljenost u informativnim programima javne televizije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon