HRVATSKI SPELEOTURIZAM BOGATIJI ZA PRIRUČNIK NAMIJENJEN SPELEOVODIČIMA

Tekst: HSS/Panopticum

Foto: SD Istra

U izdanju Speleološkog društva “Istra” iz Pazina, a u suradnji sa Zagrebačkim speleološkim savezom te Stručnim povjerenstvom za školovanje Hrvatskog speleološkog saveza, izdan je krajem 2021. godine Priručnik za speleovodiče za speleoturizam.

Speleološki priručnik osim što ispunjava svoju svrhu predstavlja neizostavan edukacijski predložak za buduće speleovodiče. Glavni urednik speleoturističkog Priučnika je Mladen Jekić, a poglavlja knjige su, uz njega, na 111 stranica napisali Nenad Buzjak, zatim Neven Bočić, Petra Kovač Konrad i Neven Šuica.

Priručnik kroz šest poglavlja opisuje pravne okvire obavljanja speleoturističke djelatnosti, znanstvene osnove speleologije, osnove speleoloških tehnika, upravljanje rizicima u speleološkim objektima, metode i tehnike interpretacije i komunikacije s posjetiteljima te prvu pomoć i intervencije spašavanja. Priručnik se dijelom bazira na odabranim i za ovu svrhu prilagođenim poglavljima knjige “Speleologija” te na stranoj literaturi vezanoj za speleoturizam, a dijelom je riječ o strogo namjenski pisanim tekstovima za ovaj priručnik.

Speleološki “Priručnik” je financiran u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014.-2020., zatim Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (KF), u sklopu projekta “Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodom baštinom i krškim područjem”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon