HRVATSKI PROŠEK U RALJAMA EU BIROKRACIJE  

Tekst: Panopticum

Foto: Do Bianchi

Članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u utorak, 26. listopada 2021.  razmijenili su gledišta s predstavnikom Komisije o zahtjevu za priznavanje tradicionalnog izraza “prošek” za hrvatsko desertno vino čemu se Italija protivi braneći interese proizvođača talijanskog pjenušavog vina “prosecca”. Naime, talijanski europarlamentarci su u raspravi s predstavnikom Komisije ustrajali u protivljenju priznavanju naziva “Prošek” zbog sličnosti s “Proseccom”, dok su pojedini hrvatski zastupnici ukazivali na razlike između ta dva vina te činjenicu da je riječ o autohtonom hrvatskom desertnom vinu duge povijesti. Iako naoko slična, ova dva pića bitno se razlikuju po boji, okusu, sortama grožđa, načinu proizvodnje ali i cijenama.

NABROJANE VAŽNE RAZLIKE

Tom prilikom je predstavnik Komisije Michael Scannell, zamjenik generalnog direktora DG AGRI, otvarajući raspravu istaknuo kako je Komisija pomno pregledala hrvatsku prijavu za zaštitu naziva prošek i potvrdila da je ona u skladu s pravilima, no naglasio je kako još nije odobrena zaštita već samo potvrđena prihvatljivost prijave.

Nadalje, iz Komisije su podsjetili i kako se radi o dva različita vina te nabrojili važne razlike koje sugeriraju da  homonimnost nije relevantna, kako su svjesni bogate jurisprudencije u području zaštite vina te kako je talijanski Prosecco uspješan primjer zaštite pod istim procesom i u okviru istog zakonodavnog okvira kroz koji trenutno prolazi i Prošek. Obavijestili su i kako će nakon dva mjeseca nastaviti proces, nepristrano ga sagledati te donijeti odluku u skladu sa zakonom, koju će biti moguće snažno i ispravno argumentirati.

NARUŠENA VJERODOSTOJNOST EU?

Talijanski zastupnici su bez obzira na pripadnost različitim političkim grupacijama iznosili podudarne argumente inzistirajući da bi zaštita imena “prošek” štetila prodaji “prosecca” i naglašavali gospodarski značaj tog vina za Italiju i Europsku uniju. Neki  su talijanski zastupnici, otišli i korak dalje, te sugerirali kako bi odobrenje hrvatskog zahtjeva narušilo vjerodostojnost EU-a.  Kao argument za odbacivanje hrvatskog zahtjeva naveli su više primjera iz dosadašnje prakse EU-a, primjerice slučaj mađarskog i slovačkog vina tokaj.

DUGA TRADICIJA PROIZVODNJE PROŠEKA

Dok su taliijanski zastupnici u odboru isticali potencijalnu ekonomsku štetu po prosecco podsjećajući da je riječ o jednom od komercijalno najuspješnijih vina u EU, hrvatski zastupnici su napomenuli da je riječ o posve različitim vinima te da ne postoji mogućnost zamjene ili zabune kod konzumenata.

Podsjetimo, proizvodnja prošeka ima dugu tradiciju u Hrvatskoj te postoje pisani dokumenti spominjanja i etikete iz davnina. Prošek je izraz koji se u hrvatskoj tradiciji već stoljećima koristi za označavanje desertnog vina proizvedenog od prosušenog grožđa te to vino ima iznimno značenje za hrvatske proizvođače i potrošače i to u povijesnom, turističkom i gastro enološkom kontekstu.

ODLUKA ZA NOVU GODINU 2022.

Zaključujući raspravu, predstavnik Komisije iznio nekoliko primjera u prilog tezi da sličnost naziva ne bi trebala zbuniti proizvođače. Naime, ta dva vina bi se na vinskim kartama restorana i policama samoposluživanja nalazila u različitim kategorijama te je malo vjerojatno da bi ih potrošači mogli zamijeniti, ocijenio je predstavnik Komisije.

Tom prilikom članovi Komisije obavijestili su strane u postupku kako će nakon dva mjeseca nastaviti proces, nepristrano ga sagledati te donijeti odluku u skladu sa zakonom EU, koju će biti moguće snažno i ispravno argumentirati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon