HRVATSKI KAMPOVI DOBILI NAJBOLJU OCJENU U EU ZA 2019. GODINU

Tekst: M. Šamanić

Foto: ADAC

Ovogodišnje izdanje njemačkog vodiča kampova, onog autokluba ADAC, donosi ocjenu hrvatskih kampova koji su zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi i pri tome se približili prvoplasiranoj Nizozemskoj. Naime, među kamping gostima u Hrvatskoj tradicionalno su najvažniji oni s njemačkog govornog područja, kojima je ADAC-ov vodič ključan izvor informacija. Prema podacima od prošle godine, gosti njemačkog govornog područja u 2019. su u hrvatskim kampovima ostvarili 1,2 milijuna dolazaka i 8,7 milijuna noćenja, što je 45 posto ukupnih noćenja u kampovima, uz rast noćenja od 2 posto u odnosu na 2018. godinu.

Jadranska  županija s najvećim porastom kvalitete u kampovima je Zadarska dok su u kontinentalnoj Hrvatskoj na čelu Karlovačka i Zagrebačka županija. Inače, karlovačka županija je najjača kontinentalna kamp destinacija s kampovima – Turist, Korita, Medvjed, Korana, Radonja, Sabljaci, Slapić i Leskar. Statistički gledano, u Hrvatskoj se 49 posto ukupnih kamping kapaciteta nalazi na području Istre, a u Dalmaciji prednjači zadarsko područje.

Hrvatska ima ukupno 433 srednje velika kampa i 301 manjih kampova. Čak sedam kampova u Hrvatskoj ima najvišu kategorizaciju od 5 zvjezdica, dok ih 66 ima 4 zvjezdice. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5 zvjezdica pokrivaju gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. U 2019. u kampingu je ostvareno ukupno 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18 posto sveukupnih noćenja i 15 posto dolazaka turista u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon