HRVATSKI JEZIK U TEORIJI I PRIMJENI

Tekst: D. S.

Foto: HSN

Knjiga u izdanju HSN “Hrvatski jezik u teoriji i primjeni” Tomislava Ćužića podijeljena je u četiri dijela: Jezično normiranje – pravopisna/ortografološka perspektiva, Funkcionalnostilska i translatološka perspektiva, Jezik kroz nastavu i Kontrastivna tablica koji se sastoje od deset poglavlja. Autor na orginalan način objedinjuje teme opće jezične teorije i teorije jezične primjene. U takav teorijski okvir autor potom smješta tri veće, neupitno relevantne jezikoslovne teme: o jezičnome normiranju o funkcionalnoj stilistici i translatologiji te o glotodidaktici.
Tomislav Ćužić polazi od poznatih jezikoslovnih teorija, no pokazuje i mogućnosti primjene njihovih postavki i metodologija u specifičnim djelatnostima poput pravopisnog normiranja, prevođenja ili poučavanja hrvatskoga kao stranog jezika.

Ćužićeva je knjiga pisana jasno i pregledno, što posebice vrijedi za problematiku koja se odnosi na pravopisnu normu. Te će potencijalnim čitateljima pripomoći u snalaženju s aktualnim pravopisnim rješenjima.
Knjiga je namijenjena kroatistima jezikoslovnoga usmjerenja. Pojedine će teme posebice zanimati lektore na stranim i domaćim sveučilištima koji se bave poučavanjem hrvatskoga jezika kao stranog, one koji se bave teorijom i praksom prevođenja te uopće zainteresirane za kontrastivnu lingvistiku. Knjiga je u slobodnoj prodaji po cijeni od 140.- kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon