CAMINO PITORESKNIM STAZAMA OTOKA KRKA

Tekst: Melita Urban

Foto: TZ Krk

Camino de Santiago, odnosno Put sv. Jakova, hodočasnička je ruta dugačka oko 800 kilometara i svake je godine prohoda više od 300 tisuća hodočasnika. Vijeće Europe joj je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”, dok su španjolski i francuski dijelovi rute, koja vodi do španjolskog glavnog grada Galicije Santiaga de Compostele, upisani na UNESCO-ovu listu svjetske baštine 1993. godine. Mreža puteva svetog Jakova, koja vodi do jednog od glavnih svjetskih hodočasničkih centara, proteže se diljem Europe i označena je stiliziranom školjkom kao primarnim atributom sveca.

Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, te je na ovoj trasi izgrađeno oko 1.800 građevina, vjerskih, ali i svjetovnih, od velikog povijesnog značaja. Put je odigrao temeljnu ulogu u poticanju kulturne razmjene između Iberijskog poluotoka i ostatka Europe u srednjem vijeku. Put je bio i ostao svjedočanstvo snage kršćanske vjere među ljudima svih društvenih slojeva iz cijele Europe.

CAMINO KRK

Tragom toga, i Hrvatska ima svoju hodočasničku rutu. Naime, Camino Krk je nešto više od 150 kilometara duga kružna ruta koja vodi preko čitavoga otoka, prateći infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza. Počinje u otočnom centru – gradu Krku, preciznije krčkoj katedrali, a završava, simbolično, u Župnoj crkvi sv. Jakova u naselju Kornić nedaleko Punta u košljunskom zaljevu. Spektakularni prirodni krajolik, šume, brda s predivnim pogledom, stari dvorci i crkve, napuštena sela, mali srednjovjekovni gradići i prekrasne plaže samo su dio onoga što ova ruta nudi. Svaki dan nudi jedinstvenu priliku za pronalaženje unutarnjeg mira, razmišljanje i otkrivanje te posebne vrste “Camino iskustva”.

Podsjetimo, u listopadu 2019. godine na inicijativu Turističke zajednice grada Krka i Bratovštine svetog Jakova obilježene su srednjovjekovne krčke hodočasničke rute kao doprinos europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova. Još od 1203. godine u Hrvatskoj postoje Bratovštine svetog Jakova izvorno sa sjedištem u Zadru i Šibeniku, ali i drugim primorskim gradovima koje pomažu hodočasnicima koji još od tada hodočaste prema Santiagu de Composteli.

SEDMODNEVNI PROGRAM

Camino Krk je kružna ruta na relaciji Krk – Brzac – Malinska – Omišalj – Čižići – Vrbnik – Baška – Kornić koja obuhvaća čitav otok. Preporuča je se prepješačiti kroz sedmodnevni program. Staze su obilježene između navedenih gradova, a svaki dan prolazi se po jedna.

Krčka Camino ruta, u svojevrsnoj sintezi hodočašću svojstvene kontemplacije i otkrivanja otočnog prirodnog, povijesnog i kulturnog blaga, slijedeći gotovo u cijelosti konturu razvedenog otoka. Prvog dana vodi od Krka do naselja Brzac (23 kilometra), drugog dana od Brsca do Malinske (22,9 kilometra), trećeg dana od Malinske do Omišlja (19 kilometara), četvrtog dana od Omišlja do Čižića (21 kilometar), petog dana od Čižića do Vrbnika (21,6 kilometara), šestog dana od Vrbnika do Baške (23,3 kilometra) te posljednjeg, sedmog dana od Baške do Kornića (21,4 kilometra).

SIMBOLI CAMINA

Camino Krk ima i svoj poseban znak koji uz prepoznatljiv simbol Camina nosi i još jedan, onaj na glagoljici – najstarijem slavenskom pismu specifičnom upravo za Hrvatsku i Krk. Osim toga, Camino Krk je projekt kojim se postavljaju temelji za razvoj hodočasničkog i vjerskog turizma u cilju produženja sezone i razvoja turizma u skladu sa načelima održivosti i očuvanja tradicije. Camino ruta se slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza na otoku Krku u kratkom periodu pokazala kao zanimljiv turistički proizvod koji u sebi sadrži pozitivan motiv dolaska ljubitelja prirode u pred i posezoni.

Svi turisti, ljubitelji prirode ili hodočasnici koji prijeđu Camino Krk, dobivaju Camino putovnicu koja vrijedi u cijeloj Europi a dizajnirana je tako da na jednom mjestu pruža podatke o hrvatskim svetištima zavjetovanim sv. Jakovu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon