HRVATSKI BOŽIĆ 2022. – ROZMARINA BEBA IZ BRUXELLESA

Tekst: G. L.

Foto: J. Z.

Božić u Hrvatskoj 2022. godine protiče više u znaku politike a manje u znaku narodnih običaja, topline doma i ekumenskih poruka. Uobičajene poslanice iz Banskih dvora, Pantovčaka i s Kaptola nisu ničim posebnim skrenule pozornost hrvatskoj javnosti da nakon Uskrsa započinje drugi blagdan po značaju u katoličkom kalendaru.

Naime, unatoč Božiću medijski prostor i dalje je ispunjen porukama iz Bruxellesa u kojoj dominiraju Schengen i uvođenje eura. Povodom toga je hrvatski premijer kao najbolji učenik jednog od najkorumpiranijih političara u Hrvatskoj najavio u vrijeme blagdana, odnosno u novogodišnjoj noći, dolazak predsjednice EK i europske kraljice majke u hrvatsku metropolu. Politički perfomans će uključivati šetnju kroz granični prijelaz Bregana i čerupanje jednog od bankomata u Zagrebu napunjenog friško tiskanim eurima uz nazočnost stranačkih kapitalaca iz HDZ-a koji će se vjerojatno tiskati uz hrvatsko-briselski dvojac kako bi ušli u kadar koji će tv i foto kamere zabilježiti u tom važnom povijesnom trenutku.

Ovom prilikom treba napomenuti, a prema neslužbenim visokopozicioniranim izvorima iz Bruxellesa i Washingtona, kako je već pala politička odluka u prijestolnici EU kojom se Ursula von der Leyen sigurno više neće kandidirati na funkciju predsjednice Europske komisije već je taj politički prostor namijenjen Andreju Plenkoviću. Povodom te odluke, i zasad neslužbene informacije, Plenkovićev ured u Banskim dvorima napustila je Tena Mišetić koja je prije nekoliko mjeseci upućena u Bruxelles i to upravo u ured Ursule von der Leyen kao jedna od njenih tajnica kako bi počela hvatati konce upravljanja tim uredom za potrebe budućeg predsjednika EK, odnosno Andreja Plenkovića. Dakle, Plenković je de facto počeo plesti buduću paukovu mrežu na jednom od najznačajnih mjesta u političkoj hijerarhiji Europske unije ostavljajući Hrvatsku na marginama EU i blatu Balkana s floskulama Schengena i novotiskanim novčanicama eura.

Obzirom da Republika Hrvatska nije ništa dobila u dva mandata Andreja Plenkovića osim golemog broja nesretnog i iseljenog stanovništava, šireg općeg siromaštva koji prelazi najosnovnije granice statističkog minimuma te povećanu pravnu nesigurnost u pravosuđu koju ne može učinkovito kontrolirati ni prva tužiteljica EU, za zaključiti je da eventualnim Plenkovićevim odlaskom na čelno mjesto EK ni Europa i njeni građani neće dobiti apsolutno ništa osim jednog velikog “zero” s negativnim naglaskom i na tragu poruka iz filmova Romana Polanskog.

Slučajno ili ne, gore spomenute navode prati vijest o neuobičajenoj proceduri nabavke automobila marke Audi i tajnosti same nabave za potrebe predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića koja neodoljivo podsjeća na uvod u već davno viđeni scenarij prlikom uhićenja korumpiranog Ive Sanadera.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon