HRVATSKI ALAMO – OBILJEŽENO 445 GODINA OD OBRANE GVOZDANSKOG

Tekst: G. L.

Foto: P. M.

Na dan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske mnogi građani su se poklonili žrtvi hrvatskih branitelja u Gvozdanskom na XIII. hodočašću održanom povodom 445. obljetnice velejunačke obrane tog mjesta. Naime, podno zidina utvrde Gvozdansko obilježena je 445. godišnjica herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela od turskih osvajača te slavne pogibije branitelja ove utvrde 1578. godine. Tim povodom u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u nedjelju je održano misno slavlje koje je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, nakon čega su održani mimohod i komemoracija žrtvama. Kako i ranijih godina, komemorativnoj su svečanosti bili nazočni pripadnici braniteljskih i povijesnih udruga te brojni hodočasnici iz cijele zemlje.

Tijekom svete mise i komemoracije bilo je riječi o herojskoj pogibiji hrvatskih branitelja Gvozdanskog, koja je postala povijesni simbol domoljublja i otpora agresoru.  Starohrvatsku utvrdu Gvozdansko podigli su hrvatski plemenitaši Zrinski. Ta utvrda je u 16. stoljeću bila brana pred najezdom turskih osvajača. Osmanlijska vojska je od 1571. do 1577. godine poduzela više bezuspješnih pohoda na tu branjenu utvrdu, da bi tek 1578. godine, nakon tromjesečne opsade i petog pohoda, pod vodstvom Ferhat-paše, bez otpora ušli u utvrdu.

Prema dostupnim podacima iz tog vremena, utvrdu Gvozdansko branilo je 300 branitelja sastavljenih od pedesetak vojnika i oko 250 seljaka i rudara sa svojim obiteljima. Na drugoj strani našla se vojska od oko deset tisuća turskih napadača potpomognuta vlaškim četama. U povijesnim dokumentima se ta herojska pogibija hrvatskih branitelja nerijetko naziva “Hrvatskim Alamom”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon