HRVATSKA ZNANSTVENICA U MEĐUNARODNOM TIMU KOJI JE OTKRIO FITOPATOGENI BILJNI VIRUS

Tekst: Panopticum

Foto: PMF/PNAS/Saga University

Međunarodna istraživačka skupina koju je vodio prof. dr. sc. Kazusato Ohshima sa Saga University u Japanu i u čijem radu je sudjelovala prof. dr. sc. Dijana Škorić s Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu objavila je znanstveni rad pod naslovom: „Genomic analysis of the brassica pathogen turnip mosaic potyvirus reveals its spread along the former trade routes of the Silk Road“.

U radu je analizirano gotovo 1.300 cjelovitih ili parcijalnih genoma virusa mozaika repe (turnip mosaic virus, TuMV), a među njima i tri iz Hrvatske.

Evolucijska povijest i filogeografija ovog značajnog patogenog virusa kupusnjača pokazuje kako se od XVII stoljeća rasprostranjivao duž trgovačkih putova uključenih ponajviše u Put svile. Hrvatski izolati pohranjeni u zbirci biljnih virusa još od 1960-tih su među 122 prvi puta sekvenciranih TuMV-genoma. Pokazalo se da su jedinstvene rekombinante koje obilježavaju regionalnu varijabilnost virusa.

Ova studija je do sada najveća rekonstrukcija epidemiologije i rasprostranjivanja jednog od najvažnijih fitopatogenih virusa podsredstvom čovjeka, a potvrđuje i važnost prikupljanja i arhiviranja virusima zaraženog biljnog materijala kao izvora vrijednih podataka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon