HRVATSKA ZAVRŠILA PREDSJEDANJEM SEI

Tekst: B.D. / MVEP

Foto: MVEP

Republika Hrvatska je od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine predsjedala Srednjoeuropskom inicijativom (SEI). Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi, osnovana je 1989. godine u Budimpešti, a u njezinom je članstvu osamnaest europskih država. Republika Hrvatska je članica SEI-a od 1992. godine, a prvi je put presjedala Inicijativom 1998. godine.
Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. Prioriteti hrvatskog predsjedanja bili su  usklađeni s navedenim strateškim ciljevima Inicijative i usmjereni na aktualna pitanja od zajedničkog interesa država članica SEI-a. Riječ je o proširenju Europske unije, jačanju gospodarske, kulturne i parlamentarne suradnje, odgovoru na izazov migracija te jačanju sinergije između SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Kroz brojne aktivnosti tijekom predsjedanja dan je i konkretan hrvatski doprinos jačanju multilateralizma i suradnje kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.
U protekloj je godini organiziran niz aktivnosti iz područja gospodarstva, prometa, energetike i kulture, te skupovi na kojima su prezentirana hrvatska iskustva iz pristupnih pregovora, koji su bili su prilika za afirmiranje hrvatskih stručnjaka koji već sudjeluju u prijenosu znanja u državama članicama SEI-a koje još nisu države članice EU-a. Time su otvorene nove mogućnosti suradnje kao i zajedničko sudjelovanje u projektima financiranim iz fondova EU-a. Za Hrvatsku je jednogodišnje predsjedanje SEI-em bila i odlična priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine, a s obzirom da će proširenje Europske unije biti jedan od prioriteta predsjedanja Vijećem EU-a.
U skladu s navedenim prioritetima hrvatskog predsjedanja održane su brojne međunarodne konferencije i ministarski sastanci – dva sastanka ministara vanjskih poslova kao i sastanak ministara regionalnog razvoja. Uspješni sastanci na ministarskoj razini bili su prilika za razmjenu mišljenja o budućnosti Inicijative kao i konkretnim načinima unapređenja suradnje.
Najvažnije aktivnosti hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom:
U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Modernoj galeriji u Zagrebu je 25. i 26. travnja 2018. godine održana međunarodna konferencija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“, s ciljem predstavljanja iskustva provedbe programa tehničke pomoći kroz nacionalne i EU instrumente koji pomažu državama u procesu europskih integracija kao i pri usklađivanju s EU standardima.

U Splitu je 11. lipnja 2018. godine održan godišnji sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a, čiji je domaćin bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Tema sastanka bila je „Srednjoeuropska inicijativa – buduća perspektiva“, s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a na sastanku u Splitu usvojili su Communiqué, koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a održan je na marginama 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku 26. rujna 2018. godine. Tijekom sastanka se o aktualnim zbivanjima te zajedničkim naporima u postizanju održive regionalne stabilnosti. Kao domaćin sastanka, ministrica Pejčinović Burić dala je kratak pregled dosadašnjih te plan predstojećih aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedavanja SEI-em.
Ključni i završni događaj hrvatskog predsjedanja, sastanak na vrhu država članica SEI-a, održan je 3. i 4. prosinca 2018. godine u Zagrebu. Paralelno uz taj događaj, 4. prosinca 2018. godine održan je Poslovni forum SEI-a, na kojem su sudjelovali predstavnici gospodarskih komora država članica, kao i drugi zainteresirani subjekti. Upravo je Hrvatska u vrijeme svog prvog predsjedanja SEI-em uvela poslovni forum u kalendar predsjedanja ovom Inicijativom.
Sastanak na vrhu SEI-ja bila je završna aktivnost hrvatskog predsjedanja, koje je dodatno osnažilo bilateralne i partnerske odnose Hrvatske s ostalim državama članicama Inicijative te je doprinijelo međunarodnoj afirmaciji zemlje, otvarajući prostor za nove projekte i područja suradnje u budućnosti. Nakon Hrvatske, u 2019. godini, predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom preuzima Italija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon