HRVATSKA ZATVORILA ZRAČNI PROSTOR ZA RUSKE ZRAKOPLOVE

Tekst: B. D.

Foto: RT/FR

Nakon što je nekoliko zemalja EU zatvorilo zračni prostor za ruske zrakoplove i Republika Hrvatska se u nedjelju, 27. veljače 2022. priključila Europi i donijela odluku da se ruskim zrakoplovnim kompanijama zabrani korištenje hrvatskog zračnog prostora. Navedena odluka se odnosi i na privatne ruske zrakoplove.

Osim Hrvatske to su već do sada napravile Francuska, Belgija, Španjolska, Nizozemska, Irska, Italija, Njemačka, Island te Švedska, Danska i Finska. Europskim državama u zatvaranju zračnog prostora za ruske zrakoplove pridružila se i Kanada.

Zabrananom ruski zrakoplovi neće moći nadlijetati niti slijetati u državama koje su zatvorile zračni prostor. Jednako tako, ruski zrakoplovi morat će obilaziti zabranjene zone kako bi došli do svog odredišta, zbog čega će se i vrijeme leta produžiti. Rusija je već odgovorila istim mjerama nekim državama koje su zatvorile svoj zračni prostor, pa je za očekivati i da će ruski zračni prostor biti zatvoren za hrvatske zrakoplove.

Podsjetimo, zabranu za ruske zrakoplove, odnosno prvo za zrakoplove Aeroflota uvela je prvo Velika Britanija, kojoj je taj potez bio u prvom paketu sankcija. Nakon toga svoje su nebo za ruske zrakoplove zatvorile Poljska, Češka, baltičke države, Slovenija, Rumunjska i Bugarska. Neki od najvećih zračnih prijevoznika EU-a, uključujući njemačku Lufthansu, nizozemski KLM i poljski LOT, otkazali su svoje letove za Rusiju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon