HRVATSKA UVELA NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Tekst: B. D.

Foto: S. H.

Obzirom na velik broj novozaraženih, u ponedjeljak, 10. siječnja 2022.  na snagu su stupile nove epidemiološke mjere kojima se dodatno ograničavaju okupljanja, a najavljena je i intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata. Naime, zbog porasta zaraženih koronavirusom od čak 61 posto u odnosu na tjedan prije, procjenjuje se da će novi val napraviti dodatan pritisak na zdravstveni sustav, posebno na području Dalmacije.

Prema novoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, a ona s covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba, a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Nove mjere nastupaju i za privatna okupljanja pa je tako na njima moguće prisustvo 20 osoba, a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, a u tom će slučaju na privatnom okupljanju moći biti prisutno 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Od 10. siječnja 2022. u Hrvatskoj je ograničen i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Prema novouvedenim mjerama, građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje covid potvrde. Također, uvedena je obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon