HRVATSKA U POSLJEDNJA TRI MJESECA ISPLATILA KORISNICIMA IZ EU FONDOVA GOTOVO POLA MILIJARDE EURA

Tekst: Panopticum

Foto: Zadarska županija

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova na čijem čelu je ministar Šime Erlić, u četvrtak, 6. srpnja 2023. je priopćeno putem medija da je u zadnja tri mjeseca hrvatskim korisnicima isplaćeno iz EU fondova više od 477 milijuna eura, tako da je ukupna isplata dosegnula 9,62 milijarde eura.

Naime, početkom godine poduzet je niz mjera kako bi se rasteretio sustav provedbe EU fondova i omogućila bolja fleksibilnost, postigla brža obrada zahtjeva za nadoknadu sredstava te izašlo u susret korisnicima EU projekata. Na taj način je od ukupne alokacije za Hrvatsku, koja iznosi 11,33 milijardi eura, isplaćeno 9,62 milijarde eura, odnosno 84,88 posto.

Osim toga, u priopćenju Erlićevog ministarstva se također navodi kako su donesene tri sistemski važne upute koje se odnose na postupanje pri povećanju cijena, rješavanje nepravilnosti u specifičnim situacijama te podugovaranje. Istodobno je unaprijeđena metodologija za obradu zahtjeva za nadoknadu sredstava, što je nadležnim tijelima omogućilo ubrzavanje procedure obrade, osiguravajući pritom učinkovitu razinu nadzora i kontrole. Istovremeno, organizacijskim izmjenama omogućeno je dodatno jačanje kapaciteta SAFU-a kao ključne agencije za provedbu EU fondova.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon