HRVATSKA U BLAGDANSKOM OZRAČJU – ISTOVREMENI POČETAK HANUKE I ADVENTA

Tekst: Panopticum

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/Bet Israel

Ovogodišnje vrijeme adventa započeto u večernjim satima u subotu, 27. studenog 2021. s paljenjem prve prorokove svijeće na adventskom vijencu je istovremeno i ulazak u veliki židovski blagdan –Hanuku, koji se još zove i Festival svjetlosti. Naime, blagdan Hanuka potječe iz doba helenističke seleukidske dominacije nad židovskom državom, kada je vladar Antioh IV. Epifam zabranio pridržavanje čak i osnovnih židovskih vjerskih propisa i običaja. Temeljem toga Hanuka je tako postala praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Povodom blagdana Hanuke, koji je započeo u nedjelju, 28. studenog a završava u ponedjeljak, 6. prosinca 2021. godine, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, zatim predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković uputili su građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitke uz iskrene želje da im blagdan posvećenja i svjetlosti donese obilje snage, mira i blagostanja te ispuni domove toplinom i vedrinom zajedničkog druženja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon