HRVATSKA U 2021. NAJSLABIJA U EU PO DIGITALNOJ KONKURENTNOSTI

Tekst: B. D.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema izviješću iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, objavljenim u srijedu, 29. rujna 2021. Hrvatska je na novoj IMD-Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2021. zauzela 55. mjesto među ukupno 64 vodeće svjetske ekonomije, što je pogoršanje hrvatske pozicije za tri mjesta u odnosu na 2020. godinu. Tim izvještajem Hrvatska je pokazala da je još uvijek inertna u stvaranju boljeg okvira za budućnost prepreka u povećanju digitalne konkurentnosti.

Naime, pad Hrvatske na IMD svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za tri mjesta pridonio je najviše zbog slabosti indikatora obuke zaposlenika, zatim tehnološkog razvoja i aplikacija, prilika i prijetnji, agilnosti kompanija i javno-privatnog partnerstva. Ukupno gledajući, Hrvatska je na ljestvici najbolje pozicionirana u stupu znanja i to na 47. mjestu, a najslabije u spremnosti za budućnost gdje je pozicionirana na 60. mjestu. Ono što posebno bode oči jest podatak kako je Hrvatska na najnižoj poziciji među svim rangiranim zemljama EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon