HRVATSKA SLAVI SVETKOVINU VELIKE GOSPE

Tekst: Panopticum

Foto: Sisačka biskupija

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Obzirom na pandemiju Covid-19, a u skladu s epidemiološkim mjerema na otvorenom održati će se ovogodišnja proslava blagdana Velike Gospe u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu, Krasnu i drugim svetištima kojih je u našoj zemlji stotinjak. Centralno slavlje predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u subotu, 15. kolovoza 2020. svečano misno slavlje u marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Velika Gospa, bit će proslavljena u svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću. Središnje misno slavlje, u subotu 15. kolovoza 2020. predvodit će vojni biskup u miru Juraj Jezerinac. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo tradicionalno će biti proslavljena na sisačkom Viktorovcu. Središnje misno slavlje, u subotu 15. kolovoza 2020. u večernjim satima u crkvi Pohoda BDM, predvodit će župnik iz Ilove p. Tomas Cybula, SCJ.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon