HRVATSKA PREMIJERA PREDSTAVE “DA SAM PTICA” U HKD NA SUŠAKU

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

Nakon dvije odgode zbog epidemioloških mjera, Hrvatski kulturni dom (HKD) na Sušaku za srijedu, 9. lipnja 2021. najavljuje premijeru predstave “Da sam ptica” s Tarikom Filipovićem i Dariom Lorenci Flatz u glavnim ulogama.

Predstava pod redateljskom palicom kazališne redateljice Arije Rizvić govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva te sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina mora osmisliti i iznova izgraditi život i pronaći sreću.

Ozbiljnoj temi ova predstava pristupa s prikladnom težinom, ali i tipično bosanskim humorom koji i u teškim životnim situacijama prepoznaje priliku za smijeh. “Da sam ptica” je predstava koja će gledatelje istovremeno nasmijati i rasplakati te ih odvesti na intimno  putovanje Bosnom i jednom osobnom ljubavnom pričom dvoje ljudi. Njihova sudbina je tek jedna od mnogih sličnih s naših prostora, u kojem je izbjeglištvo već godinama aktualna, a ekonomski motivirana emigracija na ovaj ili onaj način je obilježila gotovo svaku obitelj.

Tekstualni predložak predstave napisala je dramaturginja Nikolina Bogdanović, a temelji se na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon