HRVATSKA POSTALA NEZAOBILAZNI SUDIONIK NA FRANCUSKOM FESTIVALU MARITIMNE BAŠTINE I POMORSTVA

Tekst: Panopticum

Foto: Figaro/Centar maritimne baštine Duboka

Revijalnom plovidbom od grada Vannesa do otoka Ile d’Arz u utorak, 16. svibnja 2023. u francuskoj Bretanji službeno je otvoren festival maritimne baštine i pomorstva pod nazivom “Tjedan zaljeva Morbihana”. Osim tri broda iz Hrvatske koja je, napomenimo usput, postala nezaobilazan sudionik najvećega, a po mnogima i najljepšega europskog festivala te vrste, registrirano je ukupno 1541 plovilo za tradicionalnu regatu koja će se održati predposljednjeg dana maritimnog festivala.

Festival koji inače traje od 15. do 21. svibnja 2023. u potpunosti će zaživjeti u srijedu, 17. svibnja 2023. i to u hrvatskom prezentacijskom centru u gradu Vannesu održavanjem Hrvatskog dana na kojemu posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografija „Hrvatska, domovina mora“ naših članova Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torre i upoznati se s turističkom ponudom Dalmacije, Kvarnera i grada Splita.

Hrvatsku ove godine predstavljaju tri broda – šest metara dugačka gajeta “Mila”, izrađena 1968. godine u Lovranu i koja je u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine, zatim gajeta “Zora” duljine 6,5 megtara izrađena 1955. na Korčuli u vlasništvu Željke Fuček te pasara MK 73 duljine 4,1 metra izgrađena u škveru u Malinskoj na otoku Krku 1985. godine. Hrvatske posade su se ovom prilikom prvi put okušale u jedrenju na Atlantskom oceanu.

Predstavljanje Hrvatske na festivalu u Bretanji organizirala je splitska Udruga Cronaves, a projekt “Hrvatska u zaljevu Morbihan“ obuhvatit će još izložbu 30 fotografija koju je ta udruga radila u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, izložbu maketa hrvatskih tradicijskih brodova i promociju turizma s naglaskom na nautiku.

Osim Udruge Cronaves, u predstavljanju Hrvatske na festivalu u Bretanji sudjeluje HTZ-ovo predstavništvo u Parizu, Turistička zajednica grada Splita, Grad Vodice i TZ Vodica, te Općina Malinska i Interpretacijski centar maritimne baštine Duboka iz Malinske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon