HRVATSKA POŠTA IZDALA MARKE S MOTIVIMA HRVATSKIH DVORACA

Tekst: D. M.

Foto: HP

Hrvatska pošta pustila je u četvrtak, 18. svibnja 2023. u optjecaj četiri nove poštanske marke iz serije “Dvorci Hrvatske” u kojoj su dosad prikazana 24 hrvatska dvorca, a ovogodišnji motivi su dvorac Batthyany u Ludbregu, Stari grad u Varaždinu, dvorac Zrinski u Čakovcu i dvorac Feštetić u Pribislavcu.

Autor prigodnih maraka je dizajner iz Zagreba Dean Roksandić. Nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 0,47 eura, a izdane su u nakladi od 25 tisuća primjeraka.

Podsjetimo, graditeljska povijest Ludbrega seže u rimsko doba a prvi put dvorac se spominje 1320. godine pod nazivom castrum. Dvorac je dio barokno-klasicističke urbanističke cjeline sjeverno od srednjovjekovnog naselja.

Nadalje , uz sjecište triju rimskih cesta, u 11./12. stoljeću sagrađena je županska utvrda (castrum comitis) iz koje se razvio današnji Stari grad u Varaždinu, prvi kraljevski grad u tadašnjoj Hrvatskoj, 33 godine prije Zagreba.

Današnji dvorac utvrda u Čakovcu sadrži u sebi srednjovjekovni Wasserburg, renesansnu utvrdu peterokutnog oblika s renesansno-baroknim bastionima, barokni dvorac u središtu te perivoj iz 19. stoljeća nastao na prostoru čistina. Danas je taj sklop s perivojem središte suvremenoga grada i najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju.

Tri kilometra istočno od Čakovca nalazi se Pribislavec, dvorac koji je sredinom 19. stoljeća dao sagraditi grof Juraj Feštetić, potomak stare plemićke obitelji Feštetić (mađ. Festetics), podrijetlom iz Turopolja. Trenutno je Međimurska županija, kao novi vlasnik dvorca, krenula u izradu projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu dvorca u hotel s pratećim kulturnim sadržajima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon