HRVATSKA PO PRAVIMA LGBT ZAJEDNICE ISPRED SLOVENIJE

Tekst: Panopticum/J. Kosec

Foto: ILGA Europe

U redovnom godišnjem pregledu stanja prava LGBT+ zajednice, koji objavljuje ILGA Europe najgora situacija s LGBT+ pravima zabilježena je u Bjelorusiji, Rusiji i Turskoj. Među zemljama članicama Europske unije Poljska je ponovno na posljednjem mjestu, a slijede je Rumunjska i Bugarska. O pravima homoseksualaca najbolje se brine na zapadu i sjeveru starog kontinenta, a najbolje ocijenjena ovaj put je Malta, koja se našla ispred Belgije, Danske i Španjolske.

Slučajno ili ne, Slovenija se na tom popisu za 2022. našla iza Hrvatske i Austrije ali ispred većine istočnoeuropskih zemalja koje su tradicionalno pri dnu ljestvice. Među događajima koji su najviše obilježili Sloveniju u prošloj godini, izvješće ističe odluku Ustavnog suda o legalizaciji brakova istospolnih parova ili njihovo posvajanje djece. Ozakonjenjem odluke Slovenija je, kako navodi ILGA Europe, postala prva bivša socijalistička europska država koja je uredila to područje, piše u četvrtak, 11. svibnja 2023. ljubljansko DELO.

Lista odražava stanje u europskim zemljama u razdoblju od siječnja do prosinca 2022. godine, a nastala je na temelju niza pokazatelja u različitim područjima – od osiguravanja ravnopravnosti i nediskriminacije homoseksualaca do procesuiranja govora mržnje i postojanja pravnih temelja za prepoznavanje odnosno promjene spola.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon