HRVATSKA JE JEDNA OD TRI ZEMLJE ČLANICE EU KOJA NEMA U SUSTAVU OBRAZOVANJA SOCIJALNE RADNIKE

Tekst: Panopticum

Foto: KBC Osijek

Pravobraniteljica za djecu RH predložila je ponovno uvrštavanje socijalnih radnika kao stručnih suradnika u škole s ciljem ranog prepoznavanja i prevencije socijalnih rizika s obzirom na to da je u procesu izrada novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Naime, Hrvatska je jedna od tri zemlje članice EU koje nemaju u sustavu obrazovanja socijalne radnike.

Iz ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević izvijestili povodom toga u utorak, 4. srpnja 2023. kako su na sastanku s predstavnicima Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske udruge socijalnih radnika skrbi i Pravnog fakulteta u Zagrebu – Studijskog centra socijalnog rada obaviješteni o inicijativi za zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama. Ističu kako bi se na taj način osiguralo rano prepoznavanje suvremenih socijalnih rizika poput vršnjačkog i obiteljskog nasilja, zanemarivanja, zlostavljanja, siromaštva i socijalne isključenosti, ali bi se i postavili okviri za pružanje pravovremenih i integriranih usluga za djecu.

Iz Ureda Helence Pirnat Dragičević dodaju kako su uočili porast prijavljenih slučajeva nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, nasilja među djecom u školi i na školskim igralištima, osobito na internetu i putem društvenih mreža te porast broja djece koja žive u siromaštvu i ispod praga siromaštva. Uz navedene probleme postoje i drugi rizici koji se mogu uočiti kod učenika poput teškoća u razvoju, narušenih obiteljskih odnosa i problema u ponašanju.

Zbog toga iz ureda Pirnat Dragičević predlažu da se u novi Zakon uz pedagoga, psihologa, knjižničara, magistra edukacijske rehabilitacije, magistra logopedije, magistra socijalne pedagogije uvrsti i socijalni radnik, odnosno magistar socijalnog rada/magistar socijalne politike kao stručni suradnik u školskoj ustanovi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon