HRVATSKA ISKORISTILA SAMO 49 POSTO SREDSTAVA ESI FONDOVA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema razini korištenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova u 2020. Hrvatska je na predzadnjem mjestu u EU-u, navedeno je u izvješću Europskog revizorskog suda predstavljenom na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu u srijedu, 3. studenog 2021. godine.

Naime, Republika Hrvatska je do kraja 2020. iskoristila samo 49 posto sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondovi u koje spadaju Fond za regionalni razvoj, Socijalni fond, Kohezijski fond, Poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Fond za pomorstvo i ribarstvo. S tim postotkom iskorištenih sredstava Hrvatska je na predzadnjem mjestu među zemljama EU-a. Na prvom mjestu iskoristivosti ESI fondova je Finska, a na zadnjem Italija.

Kako je pokazalo izvješće Europskog revizorskog suda Hrvatski poljoprivrednici slabo koriste sredstva EU fondova, izjavila je Ivana Maletić, inače članica Europskog revizorskog suda. Međutim, kao razlog takvim negativnim trendovima navodi se nedostupnost fondova budući hrvatski poljoprivrednici smatraju da je uvjete natječaja koji se raspisuju od strane EU nemoguće zadovoljiti.

Nadalje, Maletić navodi da su natječaji usklađeni s potrebama korisnika te da su uklopljeni u ciljeve na razini EU-a jer je riječ o europskom novcu. Neki od uzroka slabog korištenje EU sredstava u poljoprivredi su i greške koje se stalno ponavljaju, istaknula je Maletić, a vezane su uz javnu nabavu i neprihvatljivost troškova projekata. Osim toga, Maletić smatra da institucije na razini EU rade na tome da se ta pravila primijene, posebno vezano za javnu nabavu u okviru prijave na natječaje, odnosno za poljoprivrednike i poduzetnike. Istaknula je da edukacija poljoprivrednika mora biti prioritet jer informiranost korisnika sredstava nedostaje na svim poljima. Ivana Maletić je također napomenula da od ukupnih rezerviranih sredstava za iskorištavanje iz strukturnih i investicijskih fondova EU je preostalo još 45 posto, odnosno 209 milijardi eura.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu hrvatskog Sabora, Marijana Petir naglasila je na sjednici da su preporuke Europskog revizorskog suda izuzetno važne jer mogu biti korektiv i pokazati smjer u kojem treba ići kod programiranja budućeg programskog razdoblja. Petir je nadodala kako Europski revizorski sud također analizira na koji način se troše financijska sredstva, te da li ta sredstva doista daju rezultate koji su očekivani i da li mjere koje su osmišljene ispunjavaju zacrtane ciljeve.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon