HRVATSKA IMA NAJMANJU STOPU NASILJA NAD ŽENAMA U EU

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Iako su nedavni slučajevi obiteljskog nasilja u RH naprosto šokirali javnost, statistički gledano, a prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, Hrvatska zajedno s Austrijom i Švicarskom ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU.

Nadalje, prema posljednijim, neslužbenim istraživanjima i podacima HHO iz  Zagreba, muškaraca kao žrtava obiteljskog nasilja ima u Hrvatskoj izuzetno puno, ali njihovo zbrinjavanje u adekvatnim skloništima ili sigurnim kućama uopće nije sustavno organizirano. Osim toga, taj niz alarmantnih slučajevina u kojima su muškarci žrtve obiteljskog nasilja uopće nije medijski popraćen, jednako kao i pristup toj pojavi od strane državnih institucija, uključujući i postupanje MUP-a RH. S tim podacima i prikupljenom dokumentacijom HHO namjerava uskoro izaći na jednoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj ljudskim pravima i upoznati svjetsku javnost s hrvatskom društvenom pojavom budući nasilje ne poznaje granice jer je transrodno, transgeneracijsko i transregionalno.

Također neke međunarodne NGO udruge neslužbeno upozoravaju da ima zabilježenog nasilja i u skloništima, a pozivajući se na statistiku US Census Bureaua, navode da u vezama najviše nasilja ima među lezbijskim parovima, potom među homoseksualcima, a tek onda među heteroseksualcima. Sukladno tome neke države već napuštaju koncept sigurnih kuća i skloništa za žene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon