HRVATSKA I DALJE BILJEŽI POVEĆAN BROJ POŽARA

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 i u razdoblju do 10. listopada 2022. nastavlja se trend povećanja broja požara na području Republike Hrvatske.

Tako je u promatranome razdoblju zabilježeno 9.862 požara na otvorenome prostoru što je povećanje od 25% u odnosu na prošlu godinu, dok je samo požara raslinja zabilježeno 7.665 što je povećanje od 48%.

Ukupna opožarena površina povećana je za 135% i iznosi 56.296 ha dok je ukupan broj požara povećan za 14% i iznosi 13.785. Broj ozlijeđenih osoba u požarima u 2022. godini povećan je za 45% pa je tako u ovoj godini ozlijeđeno 160 osoba, od čega i 27 vatrogasaca. Također, povećan je i broj smrtno stradalih osoba u požarima za 16% te je ukupno smrtno stradalo 29 osoba, od čega i jedan vatrogasac. U promatranome razdoblju zračne su snage djelovale 144 puta što je povećanje od 8% u odnosu na prošlu godinu.

Jedino smanjenje broja požara bilježi se na požarima objekata i prometnog sredstva. Tako je u ovoj godini zabilježen 3.201 požar na objektima što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 6%, te 722 požara prometnog sredstva što je smanjenje od 2% požara u odnosu na prošlu godinu.

Unatoč nižim temperaturama i većim padalinama, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije i dalje je umjerena te velika opasnost od izbijanja šumskog požara, a s obzirom na i dalje povećan broj požara, HVZ poziva građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon