HRVATSKA DOMAĆIN UNODC SASTANKA NA TEMU SUZBIJANJA TRGOVANJA LJUDIMA

Tekst: Panopticum/Uljppnm

Foto: UNODC

Ured Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Švedske i Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Republike Francuske te u suorganizaciji s nacionalnim koordinatorom za suzbijanje trgovanja ljudima Republike Hrvatske, Alenom Tahirijem kao domaćinom, održao je 11. i 12. svibnja 2021. sastanak regionalne stručne skupine (REGM) na temu „Trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, posebice žena i djevojčica, usmjereno na smanjenje potražnje u Jugoistočnoj Europi“. Sastanak je održan on line putem a prisustvovali su mu predstavnici UNODC-a, OESS-a, Vijeća Europe, Europske unije, veleposlanici Republike Francuske, Kraljevine Španjolske i Kraljevine Švedske, predstavnici država Jugoistočne Europe, predstavnici organizacija civilnog društva te istaknuti stručnjaci na ovom području.

Svrha sastanka bila je unaprijediti raspravu usmjerenu ka smanjenju potražnje u svrhu seksualnog iskorištavanja, posebice žena i djevojčica, u Jugoistočnoj Europi. Sastanak je poslužio kao platforma za raspravu o međunarodnim obvezama, konceptualnom pristupu i odgovoru politike na čimbenike potražnje za seksualno iskorištavanje te razmjeni postojećih izazova i dobre prakse u rješavanju ovog globalnog problema kao dio EU strategije o suzbijanju trgovanja ljudima u periodu 2021. – 2025. godine.

Očekuje se da će sastanak pružiti konkretne mjere za buduće djelovanje na regionalnoj, subregionalnoj ili bilateralnoj razini, uključujući suradnju s međunarodnim organizacijama te doprinijeti smanjenju potražnje u odnosu na sve oblike iskorištavanja, a osobito za seksualnim iskorištavanjem žrtava trgovanja ljudima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon