HRVATSKA DAN SLOBODE MEDIJA OBILJEŽAVA S 945 AKTIVNIH TUŽBI PROTIV NOVINARA

Tekst: Panopticum

Foto: HND

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Opća skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine proglasila je taj dan Svjetskim danom slobode medija. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Povodom toga u utorak, 2 svibnja 2023. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u Novinarskom domu u Zagrebu predstavilo nove rezultate godišnje ankete o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara, urednika i medija.

U panel-raspravi pod radnim nazivom „SLAPP, oružje za cenzuru“ sudjelovali su predstavnici ministarstava, suci, odvjetnici, novinari i urednici medija, ukupno 25 stručnjaka koji su govorili o pritiscima SLAPP-tužbi na slobodu medija te mehanizmima zaštite od zloupotrebe pravosudnog sustava za ušutkivanje kritičkih glasova. Sustav ranog prepoznavanja SLAPP tužbi je vrlo važan i treba ga uvoditi u praksu, a kako bi se što više eliminirale takve vrste tužbi treba ih prebaciti na Županijske sudove gdje bi stvari išle puno brže, kazano je, između ostalog, u Novinarskom domu na spomenutom panelu.

Iznoseći u uvodu rezultate istraživanja i provedene ankete HND-a glavna tajnica Društva Melisa Skender je kazala kako je u Hrvatskoj aktivno najmanje 945 tužbi samo za povredu ugleda i časti protiv medija i novinara. U nastavku je moderator panela i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao kako rezultati govore da pravosudna represija u Hrvatskoj prema novinarima i medijima ne jenjava.

Podsjetimo, jedna od zacrtanih mjera u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija u Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2027. godine je osigurati zaštitu novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka s ciljem da ne bude niti jedne SLAPP tužbe i da svaki novinar može propitivati teme od javnog interesa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon