HRVATI U KANADI NEĆE MOĆI NA BIRALIŠTA ZA PARLAMENTARNE IZBORE

Tekst: Panopticum

Foto: N. B. O.

Kanadska vlada ne može dati suglasnost za uspostavljanje biračkih mjesta za izbore zastupnika u Hrvatski sabor u Veleposlanstvu RH u Ottawi niti u Generalnom konzulatu RH u Mississaugi. Dakle, hrvatski državljani i birači zbog pandemije COVID-19 te epidemioloških mjera u Kanadi, a zbog zaštite javnog zdravlja neće biti u mogućnosti izaći na birališta za predstojeće parlamentarne izbore. Naime, bez suglasnosti Kanadske vlade nije moguće organizirati biračka mjesta niti održati izbore u te se stoga izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 4. i 5. srpnja 2020. godine neće moći održati u Veleposlanstvu u Ottawi niti u Generalnom konzulatu u Mississaugi.

Za održavanje izbora u bilo kojoj državi na svijetu, uključujući i Kanadu, potrebna je dozvola te države, što se u prošlosti, prije pandemije, nije dovodilo u pitanje. No, u svjetlu mjera i restrikcija koje kanadske vlasti provode u svrhu borbe protiv zaraze, u trenutnoj situaciji do daljnjega su onemogućili uspostavljanje biračkih mjesta ijednoj stranoj državi pa tako i Republici Hrvatskoj.

Diplomatsko osoblje Republike Hrvatske u Kanadi čine Vice Skračić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH sa sjedištem u Ottawi, zatim generalni konzul Ante Jović i Natalija Bukovec-Osmičević, konzul savjetnik u Mississaugi, te počasni konzul Manjot Hallen u Vancouveru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon