HRT KAO TVORNICA STRAHA

Tekst: HND

Foto: HRT

Na tribini nazvanoj ‘Tvornica straha – difamacija kao politička praksa’, koja se u srijedu održala u sklopu 16. Human Rights Film Festivala u organizaciji Documente – Centra zasuočavanje s prošlošću, trebao je govoriti i Marko Stričević, vanjskopolitički novinar HRT-a.

U pozivu zainteresiranima – uz imena NineČolović iz Srpskog narodnog vijeća, publicistkinje i aktivistice Vesne Kesić, Martina Previšića s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka – stajalo je i ono Marka Stričevića, ali on na tribini nije govorio.

Prema informacijama s Prisavlja, Stričević nije dobio suglasnost HRT-a za javni nastup i to natribini festivala o ljudskim pravima na temu difamacije i širenja lažnihvijesti. Stričević je, neslužbeno doznajemo, zatražio dopuštenje, ali mu garukovoditeljica IMS-a Katarina Periša Čakarun i ravnatelj Programa IMS-a Renato Kunić nisu željeli dati. Tek je na danodržavanja tribine, bez pojašnjenja, obaviješten da nije dobio suglasnost.

Nedavanje suglasnosti Stričeviću tim je gore ako se zna da je urednica Hrvatskog radija Eliana Čandrlić nedavno moderirala promociju knjige Martine Dalićo Agrokoru, što se teško možeusporediti s tribinom o ljudskim pravima. S druge strane, Maja Sever je zbog gostovanja na N1 televiziji dobila poziv za očitovanjem pred otkaz, premda je imala famoznu suglasnost.

Premda je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prije dva mjeseca u demantiju Novostima iportalu HND-a rekao da su netočni i paušalni navodi da bi bilo kojemradniku HRT-a bilo zabranjeno govoriti, odnosno da su radnici ograničeni ičesto cenzurirani, to očito ne vrijedi za sve, nego samo za odabrane.‘Radnici HRT-a mogu javno istupati bez ikakve prethodne dozvole njihovihurednika ili drugih rukovodećih osoba, kao što mogu i slobodno izražavati svojemišljenje o svim društvenim temama poštujući pri tom akte HRT-a kao svogposlodavca’, napisao je Bačić prije dva mjeseca.

Predsjednik HND-a Zovko kaže da HND najoštrije osuđuje zabranu nastupa Stričeviću dakao novinar HRT-a govori na festivalu ljudskih prava.

Nevjerojatno jeda HRT, kao javni servis, svom zaposleniku i dugogodišnjem dopisniku izRusije zabranjuje nastup na manifestaciji koja promovira ljudska prava. Ovakvaodluka krajnje je neobična s obzirom da je ravnatelj prije koji mjesec rekao dasvi imaju pravo javno nastupati. Već na prvom primjeru došlo je do zabrane, štoje jasan pokazatelj da HRT ima dvostruka mjerila. Jednima sezabranjuje da govore o svojoj profesiji, a drugima dopušta da vode različitekomercijalne skupove. Neka se dogovore. Ravnatelj tvrdi da nije zabranjeno, aurednici novinare sprečavaju i ne izdaju im suglasnosti.Pozivamo HRT da ne donosi više ovakve odluke i da poštuje UstavRepublike Hrvatske koji svima, pa i zaposlenicima HRT-a, omogućava slobodu govora – kaže Zovko.

Slično razmišlja i Sanja Mikleušević Pavić, čelnica ogranka HND-a na HRT-u

Zgranuti smo postupkom nedavanja suglasnosti kolegi Stričeviću, a još više diskriminatorskom praksom kojom se pogoduje privilegiranoj manjini. Nije jasno po kojim sekriterijima izdaju dopuštenja za javno nastupanje. Je li to kada javno govorimoo novinarstvu, kao što je trebao Stričević, ili se suglasnost daje zamoderiranje okruglih stolova povodom promocije knjiga drugih medijskih kuća,odnosno održavanje različitih lukrativnih seminara i tečajeva. Iz HND-asmo već upozoravali na dvostruku praksu, ali nikada nismo dobili odgovor. Nijenam jasno tko, kada i za što može dobiti suglasnost, a očito nije jasno niUpravi HRT-a. Ravnatelj kaže da radnici mogu slobodno javno govoriti, alito očito važi samo za odabrane. Kao zadnji u redu bizarnih slučajeva izdvajamoonaj Maje Sever koja je unatoč suglasnosti za nastup u svojstvu komentatorapolitičkih događaja na N1 televiziji od ravnatelja Kazimira Bačićadobila zahtjev za očitovanjem prije namjeravanog otkaza ugovora o radu –zaključuje za Novosti Sanja Mikleušević Pavić.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon