HR U UN PREDSTAVILA STANJE LJUDSKIH PRAVA NA NACIONALNOJ RAZINI

Tekst: Panopticum

Foto: Permanent Mission of Croatia to the UN

U okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičkog pregleda Republika Hrvatska je 10. studenog 2020. pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava predstavila aktivnosti u području promicanja i zaštite ljudskih prava na nacionalnoj razini. Rasprava je zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 održana u virtualnom formatu.

Univerzalni periodički pregled je jedinstven proces periodičnog pregleda stanja ljudskih prava svih 193 zemalja članica UN-a, koji se održava u petogodišnjem razdoblju. Hrvatska je svoja dosadašnja izvješća tom tijelu UN-a predstavila u studenom 2010. i svibnju 2015. godine. Cilj trećeg ciklusa Univerzalnog periodičkog pregleda je predstavljanje mjera poduzetih u provedbi preporuka dobivenih tijekom prva dva ciklusa, kao i naglasiti nova postignuća na području ljudskih prava. UN-ovo izvješće za Hrvatsku bit će privremeno usvojeno 13. studenog 2020. godine.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je putem video poruke uvodno predstavio stanje na području ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom posljednjih pet godina. Aktualni pregled stanja ljudskih prava u Hrvatskoj zainteresirao je veliki broj država, pri čemu je njih 90 iskoristilo mogućnost sudjelovanja u raspravi i davanja preporuka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon