AUTENTIČNI HRVATSKI TURISTIČKI SUVENIR

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO-Hrvatska

Naše turističke destinacije već desetljećima vape za autentičnim suvenirom koji bi ih predstavio u dobrom, po mogućnosti najboljem svjetlu. Odavno već zaziremo od drvenih čaplji i sličnih nazovi-suvenira, ali je autentični suvenir još uvijek prava rijetkost. No, postoje hvale vrijedne iznimke poput izvornih otočnih proizvoda koji se nude gostima, a među njima ima i suvenira. Ipak, malo je suvenira trajnog karaktera koji bi kod svojeg vlasnika budili tople uspomene na ugodno provedeno ljetovanje.

PRVI SUVENIRI IZ PUČIŠĆA

I tu su se prilično skromno, ali svakako uspješno počeli “probijati” suveniri izrađeni od kamena. Prvi takvi suveniri došli su s Brača, otoka koji njeguje stoljetnu tradiciju obrade kamena, s nadaleko poznatom klesarskom školom u Pučišćima. Ako nekome danas spomenete suvenir izrađen od kamena, vrlo je vjerojatno da će pomisliti na Brački kamen i uporabne predmete izrađene vrijednim rukama s otoka Brača. Među kamene suvenire svakako se mogu ubrojiti i minijaturne kamene kućice i stočarski stanovi izrađene od kamena koji su se već nametnuli kao suvenir kojeg mnogi kopiraju.

AUTOHTONI SUVENIRI S OTOKA RABA

Geopark otok Rab, u osnivanju već duže vrijeme, također vapi za autohtonim suvenirom koji bi simbolizirao našu geološku baštinu. Bilo je tu raznih ideja, od izrade suvenira s motivima fosila s otoka Raba, pa do suvenira u koje bi bio ugrađen lokalni kamen. No, neovisno o timu Geoparka, ove su se ljeta na Rabu pojavili novi autohtoni suveniri izrađeni od kamena, dijelom uvoznog, ali znatnim dijelom i lokalnog, rapskog! Autori tih suvenira su bračni par Maračić iz Kampora na Rabu, a suveniri su vlastiti ručni rad. Njihovi motivi su ribe, morski konjići, dupini, ptice izrađene od kamena i to vrlo vjerno, najbolje što sam mogao vidjeti do sada, no prosudite sami na slikama s njihovog štanda u gradu Rabu.

OD KAMENA DO LOKALNIH SUVENIRA

Svojim suvenirima su se Saša i Bojana Maračić odlično uklopili u koncept geoparka, onako kako ga mi zamišljamo! Na kraju da završim s mišlju jednog prijatelja koji je još davnih dana izrekao „u mom kraju samo je kamen dobro rodio“. Pa kad je tako, budimo ponosni na taj naš kamenjar i prenesimo to našim gostima i turistima!

Slike: Kameni suveniri obitelji Maračić s otoka Raba su izrađeni od raznih vrsta kamena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon