HR BOGATIJA ZA DVA VELEPOSLANSTVA

Tekst: D. Sremiš

Foto: MVEP/TNA/AzerNews

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine u službenom posjetu Azerbajdžanu, a u utorak, 30. travnja 2019. godine u posjetu Republici Kazahstan.

BAKU

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžana Elmarom Mammadyarovim potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski bilateralni odnosi te je izraženo zadovoljstvo otvaranjem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bakuu. Razmijenjena su mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima i suradnji u multilateralnim organizacijama. Iskazana je potpora azerbajdžanskoj strani u pregovorima s EU u cilju skorog sklapanja sveobuhvatnog bilateralnog sporazuma o suradnji te o jačanju suradnje u sklopu Istočnog partnerstva.

Tijekom službenog posjeta ministrica Pejčinović Burić susrela se i s predsjednikom Republike Azerbajdžan Ilhamom Aliyevim te s predsjednikom Vlade Azerbajdžana Novruzom Mammadovim. Riječi je bilo o jačanju gospodarske suradnje uoči održavanja Drugog sastanka Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Azerbajdžana u sklopu kojeg će se organizirati i Poslovni forum.

S predsjednikom parlamenta Azerbajdžana Ogtayem Asadovim i voditeljem azerbajdžanskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Samadom Seyidovim također su razmotrene bilateralne i multilateralne teme od obostranog interesa, s posebnim naglaskom na daljnje jačanje parlamentarne suradnje.

Ministrica Pejčinović Burić otvorila je Azerbajdžansko – hrvatski gospodarski forum koji je u organizaciji HGK i AzPromo-a okupio više od 80 gospodarstvenika s ciljem daljnjeg jačanja međusobne trgovine i ulaganja.

NUR-SULTAN

Tijekom posjeta Republici Kazahstan ministrica Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Kazahstan Beibutom Atamkulovim. U okviru posjeta potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Kazahstana o suradnji u područjima obrazovanja i znanosti, koji će omogućiti razvoj i razmjenu suradnje u navedenim područjima.

Ministrica Pejčinović Burić sastala se i s predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Nurlanom Nigmatulinom te predsjednicom Senata Darigom Nazarbajevom. Riječi je bilo o jačanju parlamentarne i bilateralne suradnje.

Posjet Kazahstanu završen je svečanim otvaranjem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Kazahstan, te je izraženo zadovoljstvo otvaranjem prvog hrvatskog veleposlanstva u Srednjoj Aziji i uvjerenje da će ono doprinijeti intenziviranju suradnje dviju država.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon