HODOČAŠĆE REDOVNICA U KRAŠIĆ

Tekst: Panopticum

Foto:  www.zg-nadbiskupija.hr

Više od tri stotine redovnica s područja Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u subotu, 6. travnja 2019. godine u Krašić. Po dolasku u rodnu župu i mjesto uzništva i smrti blaženog Alojzija Stepinca redovnice su sudjelovale u pobožnosti križnog puta, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zajedno s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, križevačkim vladikom mons. Nikolom Kekićem, vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem te domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom.

SVJEDOČANSTVO STARIJIH SESTARA

Nakon križnog puta uslijedio je kratki osvrt s. Marije Katarine Penić Sirak na život bl. Alojzija Stepinca, s posebnim naglaskom na njegov odnos s redovničkim zajednicama u Hrvatskoj. Služavke Malog Isusa, koje su brinule o nadbiskupu Stepincu od njegova dolaska u Krašić 1951. pa sve do smrti 1960. godine, bile su mu pomoć u svim njegovim potrebama. Starije su sestre svjedočile kako su one različite načine pomagale svećenicima i ljudima koje je Nadbiskup primao na razgovore, budući da to redovitim putem nije bilo moguće.

EUHARISTIČKO SLAVLJE

Središnji događaj hodočašća bilo je euharistijsko slavlje, koje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio kardinal Bozanić. On se na početku svoje homilije osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem pred optužbama, koje očito nemaju opravdanja, Nikodem svojim poštenjem pokušava obraniti Isusa pa i sam biva zahvaćen optužbom. Istaknuo je Kardinal kako je posebno vrijedno u današnjem evanđeoskom ulomku prepoznati podudarnost glavnih crta odnosa svećeničkih glavara i farizeja prema Isusu s onime kako su se vlasti, posebice komunističke, odnosile prema nadbiskupu Stepincu. Govoreći o Krašiću kao školi otajstva života i otajstva kršćanskog i redovničkog poziva, Kardinal je napomenuo kako su redovnice prisutne u životu Blaženika kao neodvojiva sastavnica njegova životnog puta, službe i mučeničkog svjedočanstva.

DAROVANJE ŽIVOTA SVETIH MUČENIKA

Nadalje, kao ni Isusa, nastavio je Kardinal, Nadbiskupa Stepinca komunisti nisu uhitili odmah nakon što su preuzeli vlast, jer su dobro znali da za to nema temelja i da je narod uz njega. Trebalo je napraviti spletku i zaplašiti one koji bi svjedočili njemu u prilog. No u konačnici se potvrdilo da, poput Isusa, kršćanski sveti mučenici svoj život daruju. U nastavku homilije podsjetio je na poticajne naglaske koje je nadbiskup Stepinac u raznim prigodama upućivao redovnicama. Prije završnog blagoslova s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije zahvalila je kardinalu Bozaniću što je inicirao ovo hodočašće te u ime svih redovnica poručila kako će i dalje moliti za pastire Crkve, posvećene osobe, kao i za naše obitelji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon