HOĆE LI ISPARITI 18 MILIJARDI EURA DEVIZNIH REZERVI?

Tekst: dr. Ivan Lovrinović

Foto: HNB

Plenkovićeva vlada je učinila sve da silom uvede euro u Hrvatsku uz pomoć HNB-a. To je zločin s predumišljajem jer je svima jasno da su uvjeti za uvođenje eura katastrofalni. O raznim aspektima uvođenja eura na propagandni način govorili su oni, ali o jednom, presudno važnom nisu nikada.

O čemu se radi? Riječ je o neto deviznim rezervama koje trenutno iznose oko 23 milijarde eura, od čega je oko 70% u stranim državnim obveznicama a oko 30% u oročenim depozitima u inozemnim bankama.

Te devize su vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno naroda a povjerene su na upravljanje HNB-u. U strukturi tih deviznih rezervi oko 80% odnosi se na valutu euro, a ostatak na dolare i franke. Kada se uvede euro postavlja se ključno pitanje što će se dogoditi s deviznim rezervama jer u tom slučaju euri neće više biti strana valuta nego domaća. Preciznije rečeno: što će se dogoditi sa sadašnjih 18 milijardi eura koji su predstavljali devize? Hoće li se oni konvertirati u dolare, franke, funte ili zlato? Ili će to biti miks svega prethodno spomenutog? To HNB krije kao zmija noge. Ako ne dobijemo preciznu informaciju moguće je da taj novac negdje “ispari” jer će se utopiti u euro kao domaću valutu koja može kao takva završiti bilo gdje.

Dakle, pošto euro više neće biti deviza nakon Nove godine, što će imati nesagledive negativne posljedice, moramo znati gdje će ili u čemu će završiti te devize izražene u eurima.

Na primjer: ako je HNB kupio prije godinu dana uložio jednu milijardu eura u njemačku državnu obveznicu i to tretirao kao deviznu rezervu RH to će nakon Nove godine biti tretirano kao domaća obveznica. Ili, ako je HNB uložio nedavno iz deviznih rezervi 1 milijardu eura kao oročeni depozit u pariškoj banci taj depozit će uskoro biti kao depozit u domaćoj banci. Netko će reći: pa što je tu čudno jer ionako najviše trgujemo, oročavamo ili kupujemo državne obveznice iz eurozone? Itekako je čudno jer je euro nestabilan i kao što sam već rekao on će kao projekt propasti; samo je pitanje vremena. Da bi se barem spasilo što se spasiti može spomenutih 18 milijardi eura mora se uložiti u dolare, franke i još neke odabrane devize ali i zlato kojega nikada nije HNB imao niti grama. To ne može biti slučajno. Živimo u eri novca bez pokrića, kakav je i euro koji postaje sve veći problem u EU ali i u svijetu.

Čekao sam do sada s ovim pitanjem da vidim hoće li ga postaviti ijedna institucija ili stranka ili HAZU, ili znanstvena institucija. Javno pozivam Vladu i HNB da odgovore na ovo vrlo važno pitanje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon