HND: “NOVINARSTVO PRED SUDOM”

Tekst: B. Dobrijević / HND

Foto: HINA

U Hrvatskoj se trenutno vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija, objavljeno je u srijedu, 6. veljače 2019. nakon što je HND poslao upitnik o tužbama na adrese 90 medija kao podlogu za okrugli stol pod nazivom “Novinarstvo pred sudom”, a odgovore je dobio od njih 18 protiv kojih se, uključujući i njihove novinare, trenutno vodi 1163 sudskih predmeta.

PRAVOSUDNO NASILJE NAD NOVINARSTVOM

Na meti tužitelja najčešće se nalaze izdanja Styrie i Hanza medije, a slijede Slobodna Dalmacija, Index, Nacional, Telegram, RTL, Tportal, Novosti, te u manjoj mjeri List Međimurje, Hina, Varaždinske vijesti, H-alter, Glas Slavonije, Tris, Media daily, Lider i HND.

Također, na okruglom stolu “Novinarstvo pred sudom” brojni su sudionici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode protiv medija i autora novinskih tekstova. Posebno je zabrinjavajućim ocijenjeno to što je HRT, koji se financira javnim novcem i trebao bi promicati slobodu govora, zbog kritičkog pisanja o HRT-u pokrenuo 33 tužbe protiv vlastitih i drugih novinara, medija i HND-a, uz odštetni zahtjev od 2,17 milijuna kuna. Za takvo stanje na HRT-u predsjednik HND-a odgovornim smatra premijera Andreja Plenkovića jer tolerira takvo ponašanje. Od HRT-a je zatraženo da povuče sve tužbe protiv novinara i medija.

MEĐUNARODNI KARAKTER SKUPA

Okruglom stolu je prisustvovao i Glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez te je tom prilikom rekao je da su problem HRT-a prepoznali i europski stručnjaci posebno na okolnost kako je zabrinjavajuće da se kazneno goni 11 novinara, kao i saznanje da zbog profesionalnog rada možeš biti optužen za kazneno djelo.

U raspravi su također sudjelovali Slavica Lukić, Goran Ogurlić, Ilko Ćimić, Dražen Klarić, Domagoj Zovak kao i sudac Vrhovnog suda RH, Ranko Marjan zaključivši da sudovima trebaju neovisni mediji, a medijima neovisno sudstvo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon