HNB UVOĐENJEM EURA DEPONIRAO TONU I POL ZLATA U ESB U FRANKFURTU

Tekst: HNB/Panopticum

Foto: ESB

Iako je Republici Hrvatskoj sukcesijom  iz bivše države pripalo 13.120 kg zlata, Hrvatska narodna banka je povodom ulaska u Schengen krajem prošle godine na tržištu kapitala kupila zlato ukupne vrijednosti 96 milijuna eura. Riječ je o 56.256,29 unci zlata spomenute vrijednosti po tečaju od 30. prosinca 2022. godine. Nakon kupovine, više od tonu i pol zlata HNB je zatim prenio u međunarodne pričuve u sjedištu Europske središnje banke (ESB) u Frankfurtu.

Budući Hrvatska središnja banka pritom nije imala zlato u svojim rezervama više od dvadeset godina, iako na tu nejasnu konstatciju do sada nitko još nije odgovorio na pitanje gdje se zagubilo više od 13 tona zlata iz bivše države, cijela transakcija HNB-a je odrađena kao obveza nakon ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. godine.

Naime, Statutom Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i Europske središnje banke propisano je da nacionalna središnja banka država članica prilikom pristupanja Europskom sustavu dio međunarodnih, odnosno deviznih pričuva prenosi Europskoj središnjoj banci. Na temelju toga, ESB je 30. prosinca 2022. donio odluku o uplaćivanju kapitala, prijenosu deviznih pričuva i doprinosima Hrvatske narodne banke u svoje pričuve i rezervacije. Iznos prijenosa deviznih pričuva određuje se prema kapitalnom ključu nacionalne središnje banke u odnosu na postojeće stanje međunarodnih pričuva ESB-a, a struktura prijenosa određena je tako da se 85 posto iznosa prenosi u američkim dolarima, a 15 posto u zlatu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon