HKS: RIZNICA DUHA BOKE KOTORSKE I CRNOGORSKOG PRIMORJA – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DRAŽENA ZETIĆA

Tekst: B. D.

Foto: C. H.

Izložba fotografija Dražena Zetića pod nazivom „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ otvara se na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) 21. travnja 2022. godine. Prema najavama izložbe, na fotografijama su predstavljene katoličke crkve u Boki kotorskoj i na Crnogorskom primorju. Zetić nije prikazao samo sačuvane i održavane crkve nego i brojna ruševna zdanja, kao i monumentalne barokne građevine koje su dale osnovni pečat pomorskim mjestima u Boki kotorskoj. Izložba će se moći razgledati do 8. svibnja 2022. godine.

Naime, ti gotovo izgubljeni i zaboravljeni spomenici svjedoče o profiliranoj srednjovjekovnoj kulturi i katoličkoj vjeri na južnom Jadranu u kojemu su se susretale različite likovne kulture, od Carigrada i Apulije do Dalmacije i sjevernoga Jadrana. Neke zapuštene crkve poznate su samo rijetkim znalcima toga kraja.

Druga skupina fotografija na izložbi prikazuje monumentalne barokne građevine koje su dale osnovni pečat pomorskim mjestima u Boki kotorskoj, u Kotoru, Perastu, Prčanju i Dobroti.

Uz poznatiji otok i zavjetno svetište Gospe od Škrpjela upoznajemo i otočić s nekadašnjim benediktinskim samostanom sv. Jurja ispred Perasta na kojemu uz crkvu, samostan i groblje gospodare stari čempresi stvarajući sumoran ugođaj koji ocrtava duh Boke skrivene u dubini zaljeva, ispod vrletnih planina. Svetište Gospe od Milosti čuva srednjovjekovne, gotovo neproučene umjetničke ostatke, a u malom vrtu, u sjeni stare araukarije otkriva blagost podneblja u pličini Tivatskoga zaljeva.

Zetićeve fotografije otkrivaju na prirodan, nenametljiv i jednostavan način južnojadranski prostor i njegove sakralne građevine. Usmjerivši se na poznate i manje poznate crkve, samostane, kapelice i zvonike autor otkriva drugo, pravo lice toga kraja. Gotovo zaboravljene građevine potvrđuju dubinu vremena u kojemu su se oblikovale i nečujno mijenjale kulture u stalnim seobama, prirodnim nedaćama, ratnim osvajačkim pohodima i diplomatskim spletkama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon