HISTRIONI KREĆU U 2019. S PREMIJEROM

Tekst: B. D. / HINA

Foto: www.histrion.hr

Glumačka družina Histrion novu 2019. godinu započinje 19. siječnja premijerom predstave ‘Uspjeh preko noći’, satirične analize američke filmske industrije koju prema svjetski poznatom hitu američkog dramatičara Davida Mameta postavlja Saša Broz.
David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput “Poštar uvijek zvoni dvaput”, “Hanibal”, “Pljačka”, “Španjolski zatočenik”, “Spartak” i drugih. Njegov tekst “Uspjeh preko noći” (Speed the Plow) brutalna je satira čiji su osnovni motivi Hollywood i snažna američka filmska industrija.
“Uspjeh preko noći” svojevrsna je posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma”, stoji u najavi. “Ta je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan ‘muški’ portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije”, dodaje se.
Prvi put postavljena na Broadwayu u Royal Theatreu 1988., gdje su glavne uloge tumačili Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna, otkako je napisana, satira “Uspjeh preko noći” niže uspjehe na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama. Tako su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i takve zvijezde filma kao što su Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen aktualna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, te Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.
U produkciji Glumačke družine Histrion, Mametove će likove nas sceni oživjeti Petra Težak, Franjo Kuhar i Vladimir Posavec-Tušek. Tekst se igra u prijevodu Ivana-Gorana Viteza, kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf Miljenko Sekulić, a rasvjetu osmišljava Dražen Dundović.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon