HGK I NOKIA POKREĆU DVOGODIŠNJE RADIONICE O 5G MREŽI

Tekst: HGK/Panopticum

Foto: UNIZG/Nokia

Kako bi Hrvatska gospodarska komora (HGK) svojim članicama pružila najnovija znanja u području 5G mreže, u suradnji s Nokijom, jednom od najpoznatijih svjetskih telekomunikacijskih tvrtki, HGK je pripremila set radionica kroz 2022. i 2023. godinu.

Što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi samo su neka od pitanja na koje će uslijediti odgovori jednih od najboljih svjetskih tehnoloških stručnjaka. Naime, nalazimo se u povijesnom trenutku kada imamo priliku povećati kvalitetu života, unaprijediti brojne procese, pojednostavniti živote i dopustiti tehnologiji da radi za nas kao nikad do sad.

U Hrvatsku je prije gotovo dvije godine stigla peta generacija mobilne mreže – tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a smatra se toliko značajnom poput otkrića struje ili prvog automobila. Procjenjuje se kako razvoj 5G-a može rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. godine.

Nokijina 5G Akademija koncipirana je kroz četiri virtualne radionice te započinje u mjesecu svibnju 2022. godine. Na prvom dijelu, svi će prisutni imati priliku doznati više informacija općenito o 5G tehnologiji i svim mogućnostima koje donosi. Druga po redu radionica je rezervirana za najbolje prakse kako koristiti 5G kao ključan alat u četvrtoj industrijskoj revoluciji, razdoblju u kojemu svjedočimo brzoj digitalnoj transformaciji procesa primarno unutar prerađivačko-proizvodnih industrija. Pretposljednja radionica planirana je u studenom 2022. a glavna tema će biti kako primjenjivati 5G tehnologiju u različitim industrijama, dok je posljednja radionica najavljena za siječanj 2023. godine usmjerena prema bliskoj budućnosti, gdje će se govoriti o prvim najavama za 6G mrežu.

Uoči svake pojedine radionice, uslijedit će pozivi članovima HGK s dodatnim informacijama o sadržaju te poveznicom putem koje će se biti moguće uključiti u virtualne susrete. Ukoliko netko od prijavljenih ne bude bio u mogućnosti priključiti se na neku od radionica na koju se prethodno prijavio, snimke radionica bit će  naknadno dostupne putem HGK online servisa.

Podsjetimo, o 5G tehnologiji govori se posljednje tri godine, najavljivana je na velika vrata kao okosnica četvrte industrijske revolucije. Već neko vrijeme imamo priliku iskušavati sve što nam je donijela, ali i dalje su nam potrebne brojne edukacije i dijeljenje najboljih praksi vrhunskih stručnjaka iz različitih industrija kako bi zaista sve blagodati ove novine bile iskorištene na najbolji mogući način.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon