HEP PUSTIO U RAD STOTU ELEKTRO PUNIONICU ZA VOZILA

Tekst: Panopticum

Foto: HEP

HEP je u Zagrebu tijekom studenog 2019. pustio u rad jubilarnu stotu punionicu za električna vozila, čime je nakon otvaranja punionica na hrvatskim autocestama nastavljeno širenje ELEN mreže u gradovima kako bi se omogućile sigurne međugradske vožnje električnim automobilom u cijeloj zemlji. Osim toga, HEP daljnjim širenjem ELEN mreže doprinosi borbi protiv klimatskih promjena i ispunjava ciljeve energetske politike Europske unije.

HEP-ova stota punionica smještena na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u sklopu kojeg će HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. HEP je do sada u Zagrebu postavio deset punionica, šest punionica je u postupku realizacije, dok se za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja.

Planiranom realizacijom, HEP će na području Grada Zagreba imati ukupno 35 javnih punionica. U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je čestitao HEP-u na stotoj punionici u Hrvatskoj i desetoj u Zagrebu te dodao kako uz električnu energiju budućnost prometa leži i u drugim alternativnim gorivima, kao što je vodik. Podsjetio je da je nedavno jednu takvu punionicu Grad Zagreb otvorio kod Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjim korisnicima, pa tako i samih modela naplate koji će u narednim mjesecima rezultirati komercijalizacijom usluge.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon