HEATHROW ODBIO DATI DOZVOLU ZA DODATNE SLOTOVE AIR SERBIA

Tekst: B. Dobrijevic

Foto: Air Serbia

Air Serbia je zatražio tijekom studenog 2019. dodatni par slotova na aerodromu Heathrow u Londonu za ljetnu sezonu 2020. godine, ali odbio ju je Heathrow Airport Coordination Limited, tvrtka koja raspoređuje slotove na jednoj od najvećih zračnih luka na svijetu. Za razliku od Croatia Airlinesa, Air Serbia posjeduje devet tjednih parova slotova na zračnoj luci Heathrow. Air Serbia ovog je ljeta obavljala dodatnih sedam tjednih letova, dakle, ukupno šesnaest tjedno, kao rezultat slotova koje je iznajmila od svog vlasnika Etihad Airways, a koje je Etihad naslijedio od svog bivšeg kapitalnog partnera Jet Airways, koji su otišli u likvidaciju.

Svi pokušaji Air Srbije da osigura deseti tjedni let do londonske zračne luke Heathrow do sada nisu bili uspješni jer je Heathrow odbio dati dozvolu britanskom civilnom zrakoplovstvu. Naime, zračna luka Heathrow operira s maksimalnim kapacitetom zrakoplova većinu dana u godini.

Oman Air oborio je rekord u kupnji najskupljeg slota u povijesti Heathrowa sa 75 milijuna američkih dolara od Air Francea – KLM 2016. godine. To je nadmašilo prethodnog rekordera American Airlinesa koji je kupio slot za Heathrow od Scandinavian Airlinesa (SAS) za šezdeset milijuna američkih dolara. Da podsjetimo, Croatia Airlines prodala je pet svojih jutarnjih slotova, koji su najtraženiji, za samo 19,5 milijuna američkih dolara 2017. godine tvrtki Delta Air Lines iz SAD-a.

Unatoč zastoju sa izdavanjem slotova na Heathrowu, izvršni direktor Air Serbia Duncan Naysmith izjavio je prošlog tjedna da su rezultati aviokompanije nadmašili sva očekivanja i da se očekuje veći rast u budućem razdoblju. Nadalje, Srpski zračni prevoznik nastavlja s letovima između Beograda i Istanbula od 18. prosinca 2019., nakon zastoja od dvije i pol godine, dok će u utorak, 17. prosinca 2019. pokrenuti letove od Kraljeva do Beča.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon