HDZ I MATEMATIKA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.sabor.hr www.eud.eu

Čini se da je istaknuta nervoza vladajuće većine pred lokalne izbore u Ličko-senjskoj županiji ipak bila opravdana i to posebno na primjećenu brojnost izbornih skupova posljednjih dana kao i na veliku posjetu toj županiji na ministarskom nivou.

HDZ IPAK GUBI POPULARNOST

Naime, posljednjom anketom koju je  provela agencija „2×1 komunikacije“ u redovitom istraživanju javnog mišljenja CroElecto za veljaču 2019. godine HDZ bilježi pad popularnosti i trenutno ima potporu od 26,37% glasova. SDP bilježi 18,11% poptore dok  Živi zid broji 10,50% i, poput HDZ-a, nastavlja dinamiku silazne putanje.

GUŽVA U KLUBU OD 5%

Most nezavisnih lista ne samo je zabilježio najveći rast  na 7,93% glasova. Neovisni za Hrvatsku (NHR) bilježe 5,36% trenutne potpore birača dok stranka GLAS ima 5,04%  glasova i predstavlja posljednju stranku iznad petpostotnog praga. Stranka START, iako ispod tog praga, nastavlja rasti i prema posljednjim podacima  trenutno ima 4,07% glasova.

KOALICIJSKI PARTNER NA 1,18%

HSS broji 1,50%, Pametno i IDS dijele isti postotak od 1,39% potopre, a posljednja stranka iznad jedan posto je HNS s osvojenih 1,18% glasova. Neodlučnih je 12,86% ispitanika. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 18. do 27. veljače 2019. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stupanj obrazovanja, radni odnos, spol) uz moguću grešku uzorka od  +/- 3%.

NOVI ANKETNI RASPORED

Osim toga, iste posljednje ankete i projekcije izbornih rezultata za Europski parlament također govore da bi HDZ mogao računati na 26,27% glasova, odnosno na samo četiri mandata dok bi SDP samostalnim izlaskom na EU izbore dobio 20,02% i tim rezultatom stekao tri mandata. Tzv. Amsterdamska koalicija ostvarila bi u tim anketnim projekcijama rezultat od 14,09% glasova dva mandata. Za neupućene, također treba naglasiti kako Amsterdamska koalicija na izborima 26. svibnja 2019. za EU parlament neće moći nastupiti pod tim imenom, nego isključivo pod imenima stranaka koje čine koaliciju.

VIŠE OD 10% NEODLUČNIH

Nadalje, na četvrtom je mjestu Živi zid s podrškom od 9,85% anketiranih glasača dok je Most nezavisnih lista u odnosu na posljednje sprovedene ankete prestigao NHR te broji 8,69%, dok NHR ima 7,52% glasova. Prema matematičnom izračunu te tri stranke osvajaju prema ovakvom stanju po jedan mandat. Ispod praga su koalicija Hrasta i HKS-a s 1,69% te HNS s 1,48% glasova koji na EU izbore izlazi samostalno. Neodlučnih u anketi za EU izbore je bilo 10,38% ispitanika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon