HCK NA OBILJEŽAVANJU DANA NESTALIH OSOBA

Tekst: B. D.

Foto: HCK

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu koji se održao u Glini u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. godine izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Robert Markt, izjavio je kako svako ime s popisa nestalih znaci dvije žrtve – nestalu osobu i obitelj koja puna nade, čeka odgovor na pitanje što se dogodilo njihovim najmilijima.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još uvijek se odnosi na  traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije gotovo 30 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje. Iako je veliki broj traženja riješen tijekom proteklih godina, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvoreno je još uvijek 1.968 zahtjeva koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata, i to 1.601 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbini i 365 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Podsjetimo, Hrvatski Crveni križ kao dio velike svjetske mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 2.900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon