HC UVODI NOVIH 300 KAMERA ZA NADZOR PROMETA

Tekst: B. D.

Foto: HAK

Nakon MUP-a i najave uvođenja kamera za nadzor brzine i ukupnog prometa na autocestama, Hrvatske ceste (HC) planiraju također tijekom 2020. godine na 40 lokacija na državnim cestama postaviti kamere za nadzor prometa.

HC će kamere postaviti na dvije lokacije u svakoj županiji u sklopu uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke, a do 2025. godine namjeravaju postaviti kamere na 300-tinjak lokacija širom Hrvatske. Ovisno o vrsti kamera koje će se postaviti, moći će se očitavati i registarske oznake, prepoznavati incidentne situacije na cesti, zatim evidentirati prometne nesreće te detektirati i prolazak vozila kroz crveno svjetlo ili brzina kretanja vozila.

Svi podaci prikupljeni s kamera bit će dostupni i policiji, a svrha sustava videonadzora koji se koriste u cestovnom prometu je prikupljanje podataka o cestama, cestovnom prometu i vremenskim prilikama, s ciljem optimalnog upravljanja prometom i povećanja sigurnosti. S prometnica će se prenositi i slike da bi se vozače informiralo o trenutačnim uvjetima na cestama, a s obzirom na ograničenost komunikacijske infrastrukture smještene uz državne ceste.

Svi podaci s kamera i drugih optičkih uređaja na lokacijama uz prometnice prenosit će se putem mobilne mreže. Osim toga, u Središnji centar i NPT slijevat će se sve informacije s hrvatskih cesta i autocesta. U tu svrhu HC je sagradio zgradu novog Centra u Karlovcu koja se nalazi u neposrednoj blizini izlaza s autoceste A1.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...