HBK: HRVATSTVO KOJE SE HRANI PROTUSRBSTVOM NIJE ANĐEOSKO DOMOLJUBJE

Tekst: IKA/Panopticum

Foto: HPC

Katolička Crkva u Hrvata se dosad nije službeno izjašnjavala o vjerskoj organizaciji koja se predstavlja kao „Hrvatska pravoslavna Crkva“, odnosno, iz nje su se o toj temi do sada čuli samo glasovi pojedinaca. Međutim, u petak, 27. listopada 2023. je u Šibeniku održan sastanak Biskupskog vijeća HBK za ekumenizam, na kojem je, pored ostalih predmeta rasprave, donesen i načelni stav Katoličke Crkve prema inicijativi za osnutak tzv. „HPC“. Donosimo izvadak iz teksta koji se odnosi na tu temu, a cijeli članak možete pročitati na internetskoj poveznici portala IKA.

„Predmet razmatranja na sjednici bio je i osnutak Hrvatske Pravoslavne Crkve, koji podržava i određeni broj katolika, među njima i neki zaređeni službenici. Članovi Komisije složili su se kako se to pitanje ne odnosi na Katoličku Crkvu, nego je unutarnja stvar Pravoslavne Crkve, njezina vodstva i vjernika, njezine organizacije i zakonitog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Kao što načelno nije moguće prihvatiti da neka pitanja Katoličke Crkve i vjere rješavaju pripadnici drugih vjerskih zajednica ili političari, ne može se prihvatiti s naslova vjere da to rade katolički vjernici s obzirom na druge vjerske zajednice. Pored toga, nastojanjem oko osnutka Hrvatske Pravoslavne Crkve promiče se upravo ono što se prigovara Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi: njezin nacionalni predznak.

Članovi Komisije podsjetili su da hrvatstvo koje se hrani protusrpstvom nije evanđeosko domoljublje te stoga ono s naslova vjere nije prihvatljivo. Oni koji se zauzimaju za osnivanje Hrvatske Pravoslavne Crkve polazeći od protusrpskih stavova i isključivosti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, svode pitanje vjerske eklezijalne naravi na političko-nacionalnu razinu.

Biskupi su izrazili uvjerenje kako je katoličkim vjernicima potrebno pomoći da usvoje jasna načela Katoličke Crkve s obzirom na navedeno pitanje i da izgrađuju pravilne vjerničke stavove prema drugim kršćanskim zajednicama.“

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon