HAK I UN U GLOBALNOM TJEDNU CESTOVNE SIGURNOSTI

Tekst: Panopticum/HAK

Foto: UN

Od 6. do 12. svibnja 2019. godine, odvija se peti Globalni tjedan cestovne sigurnosti UN-a, zagovarajući progovaranje o problemima i pozivajući građane na uključivanje. Hrvatski autoklub (HAK) odazvao se pozivu Svjetske automobilističke organizacije FIA-e upućenom nacionalnim autoklubovima, podržava ove aktivnosti te provodi aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje stanja cestovne sigurnosti u Hrvatskoj.

Aktivisti i zagovornici cestovne sigurnosti u svijetu upozoravaju na potrebu snažnog vodstva i hitnog djelovanja na konkretnim intervencijama koje dokazano spašavaju živote. Te su mjere sadržane u materijalima UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije a uključuju poboljšanje upravljanja cestovnom sigurnošću, sigurnije ceste, vozila i korisnike te osnaživanje hitne medicinske skrbi nakon prometnih nesreća.

Unatoč napretku u mnogim zemljama, na globalnoj razini stradavanje u cestovnom prometu je u porastu te godišnje uzrokuje 1,35 milijuna smrtnih stradavanja. Svakog dana na cestama u svijetu smrtno strada 3700 osoba. Stradavanje u cestovnom prometu vodeći je uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina života u svijetu, uključujući i Europsku uniju i Republiku Hrvatsku.

U HAK-u smatraju kako je to neprihvatljiva cijena mobilnosti. Bez obzira putujemo li kako pješaci, biciklisti, motociklisti ili vozači, svi mi – kao roditelji, učenici, zaposlenici, volonteri i zabrinuti građani – možemo biti lideri u području cestovne sigurnosti. Ceste sigurnije za druge ujedno su ceste sigurnije i za nas same. Pridružite se provedbi kampanje, registrirajte se i progovorite o problemu koji vas muči: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon